"Mi a szabadságharcosok pártja vagyunk." (Orbán Viktor, Bécsben)

"Tényleg brutális" – így nevezte a miniszterelnök Bécsben a leghírhedtebb különadót, úgyhogy akár teljesen ki is vezethetik jövő év elejétől. A tavaly év végi "megállapodás" (az milyen megállapodás, amikor úgy tárgyalsz, hogy a fejedhez szegeznek egy fegyvert?) szerint a bankadó jövő januártól már csak a fele bevételt hozná, 60 milliárd forintot, 2014 januárjától pedig teljesen kivezetnék. Elvileg.

A bankadót azért vezetnék ki, mert megjelenne helyette a "sárgacsekk adó", tehát a pénzügyi tranzakciós illeték, ami nem ideglenes válságadó, hanem maradna állandóra, és "amelynek részleteiről még tárgyalnak" a Bankszövetséggel. A szövetség a maga részéről gyorsan reagált, közölte, egyetértenek a döntéssel, hiszen a bankadó mértéke "európai méretekben is kiemelkedően magas volt", konkrétan "17-szerese az európai átlagnak", úgyhogy hajrá, tárgyaljunk a részletekről. Ez volt kedden.

Csütörtökön aztán Matolcsy "Fairy Tale" György ismét lecsapott, mint a Katrina New Orleans-re. Mint általános megdöbbenésre kiderült, "a tranzakciós illetékből a tervezett 130 milliárd helyett 280 milliárdot szednének be a bankoktól", és az így törvényesen ellopott pénz majdnem fele a minisztériumokhoz (!) vándorolna: "a tárcák jövőre 120 milliárddal többet költhetnek." A miniszter szerint egyébként a jövő évi büdzsé "biztonságot és kiszámíthatóságot" jelent, mint minden, amit elmúlt két évben produkáltak, nyilván.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Fotó: Túry Gergely, hvg.hu)

Miközben tehát Európa a görögökre (és a spanyolokra, felkészülnek: az olaszok) figyel, hazánk suttyomban még rá is dob több lapáttal a (köz)törvényes eltulajdonításra, de az is lehet, hogy csak definíció kérdése az egész: bizonyos összeghatár felett nem bankadónak, hanem "tranzakciós illetéknek" nevezzük a szajrét, mindegy, az ezek szerint korlátlanul megfejelhető pénzügyi szektor ugyanaz.

A két hétig tartó libertárius korszakát maga mögött hagyó Matolcsy azzal próbálta igazolni a brutális, szerződésszegésnek is elmenő lenyúlást, hogy az "még mindig alatta van a bankok által számolt 3-400 milliárd forint bevételnek." Remek. Akkor így máris elfogadható, nem igaz? (Nem, a bácsi nem öl meg, csak jó alaposan megver, így azért mégiscsak humánusabb, nem igaz?) Plusz itt egy politikai bónusz, Orbán Viktor ígéretének szoft revíziója, de az is lehet, hogy teljes megkérdőjelezése: "Egyelőre nem tudja, ez azt jelenti-e, hogy (…) kivezetik-e a jövő évtől a még összesen 60 milliárdos bevételt eredményező bankadót."

"Arra a kérdésre, hogy az eredetileg tervezettnél jóval nagyobb teherrel hogyan képzeli el, hogy a bankok finanszírozni fogják a gazdasági növekedést, érdemben nem válaszolt" Hát persze, mit is mondhatott volna? Annyit mondott, hogy még tárgyalnak velük. Meg hogy "ha kivezetik a bankadót, nem lehetne általános felső korlátja a tranzakciós illetéknek", hiszen a kieső forrást pótolni kell. Minden világos. A Bankszövetség pedig megint reagált: puhán. Sérelmezik, hogy a kormány felrúgta a tárgyalásokat, hangsúlyozták, hogy a lépés aláaknázza versenyképességünket, meg hogy majd jön a feketegazdaság, meg a lóvé külföldre küldése, a megoldás pedig? Nem fogják elhinni: "a hatásmechanizmusok feltárásán alapuló szakmai tárgyalások folytatása."

Nem tudom, milyen élmény lehet az, amikor egy egész bankszektor borítja rá az asztalt a jogbiztonságot, kiszámíthatóságot, piacot és jogállamiságot folyamatosan felrúgó miniszterre. De egyszer szívesen megnézném.

Update jún.16.:

Harcostársunk, Széles "Megalol" Gábor, amint beolvas a kormánynak. "Az új adó nemcsak a már jelenlévő vállalatok gazdálkodását sújtja, de taszítja az ide települni szándékozókat is, s emellett forráskivonásra késztetheti a bankokat is. " Jó reggelt, egyben priceless.