Papp László Tamás posztja nem okoz meglepetést a szerző munkásságának ismeretében. A melegügyekkel magam is sokat foglalkoztam saját blogomban, ezért most nem merülnék el a részletekben. Mindössze egy mozzanatot szeretnék kiemelni, bár ez szerintem elég fontos mozzanat.

A címről van szó. A cím valamely rejtélyes okból “szexuális vérvádat” emleget. A vérvád talán a létező legggonoszabb tettel vádolja (hamisan) az áldozatát: “emberivással” egybekötött gyilkossággal. A nácik ( így a Jobbik is) használják ezt a vádeszközt elsősorban a zsidósággal szemben. A Jobbik melegügyi javaslatai egyébként is erősen túlzó korlátokat állítanának, ezért nem elfogadhatóak. Bár hozzá kell tennem, ha melegpártiak lennének, az sem változtatna önmagában náciságukon. A cikkben PLT a nácikkal összeköti az amerikai republikánusokat:

“Intézményes homofóbia csak a nyugati világon kívül létezik. De az eszmeiség a legrégebbi demokráciákban is mérgezi a közbeszédet.”

Világos: ugyanaz a Jobbik mérgező eszmeisége és az amerikai republikánusok eszmeisége. Ennek fő példája PLT-nél Rick Santorum. Az akkor még elnökjelölt-jelölt nyilvánvalóvá tette:

“elnökké választása esetén igyekszik megsemmisíteni annak a több mint 130 ezer meleg párnak a házasságát, akik eddig országszerte egybe keltek – tudósít róla a San Francisco Chronicle.”

PLT szerint ez “agresszív buzizás”. Szerintem érdemes lenne a publicistának alaposabban tájékozódnia, mielőtt gyakorlatilag tiszteletbeli amerikai jobbikosként bélyegez meg egy republikánus politikust. Itt kapcsolom újra be a gondolatmenetbe a vérvádazást.

Amikor PLT a magyar parlamentben elhangzott nagyon súlyos náci beszéddel hozza eszmei párhuzamba Santorum álláspontját, akkor valami olyasmire gondolhat, hogy azok gyilkossággal vádolták a zsidókat, ezek meg káros magatartással a melegeket. Csakhogy a két álláspont között pont annyi a távolság, amennyi az ég és a föld között: nagyon-nagyon nagy.

Santorum ötlete vitatható. De ő és a hozzá hasonlók mindössze annyit állítanak, hogy a homoszexualitás nem jó az egyénnek sem és nem jó a társadalomnak sem, ezért ne házasodhassanak, de egyébként gyakorolják szabadon életformájukat. A vérvádazás ez esetben az illető erkölcsi megbélyegzésére jó csak, másra nem.

Engem más jelenségek is aggasztanak. Itt van például Boris Johnson nem épp szabadságpárti fellépése, amivel biztos PLT sem ért egyet (mivel ő szabadságpárti tudomásom szerint). Egyszóval a jobboldalon sem mindenki náci, aki azt mondja, hogy ne házasodhassanak a melegek. Santorum se az, ahogy Boris Johnson sem lett bolsevik említett döntése miatt. Hagyjuk már meg ezt a vérvádazást a náciknak (bár ők is abbahagyhatnák már egyszer végre). De legalább mi hagyjuk már abba! Konzervatív-liberálisok és liberális-liberálisok együtt.

Mert azt azért le szeretném szögezni, hogy én inkább akarok egy olyan országban élni, ahol házasodhatnak a melegek és szabadon lehet hirdetni nekik az evangéliumot, mint egy olyan helyen, ahol tilos egybekelniük, és az evangéliumot sem szabad hirdetni szabadon (az meg a rémálmom, hogy szabad házasodniuk, de nem lehet hirdetni nekik a változás lehetőségét).

Több józanságra van szükségünk mindannyiunknak.

PLT viszontválasza erre az írásra itt olvasható.

 

(Fotó: phlmetropolis.com)