Tessék  bemásolni a Google keresőbe így, idézőjellel, hogy

“Az amerikai központú étteremlánc étkezdéiben kínált ételek visszafordíthatatlan egészségügyi károkat okoznak az orosz lakosságnak”.

Ez a hír végigszáguldott a magyarinterneten. Arról szól, hogy az orosz kormány kilenc hónapot adott a takarodásra, miután – “mint ismeretes” – Svájcból is kitiltották a McDonald’sot.

A simán nyilas honlapok helyett a hupizöld www.termelotol.hu-t linkeljük, ez annak az értelmiségi-gazda szövetkezésnek a lapja, mely ki óhajtja kapcsolni a kereskedelmet a termelők és a fogyasztók közül, egyenest az igaziparaszttól lehet megvenni a páratlanul dús magyar anyaföld páratlanul bio gyümölcsét. Linkelésünk pillanatáig a bejegyzés 1781 lájkot kapott, amennyit ez a bejegyzés sosem fog kapni.

A géppisztoly-sebességgel kopipésztelt cikk a fognews.ru honlap cikkének magyar fordítása. E pillanatban (04.12, 22:40) a Google 310 találatot ad ki. Gyors pásztázással csak egy olyan oldalt találtunk (Menedzserfórum), amelyik gyanította, hogy valami nem stimmel, és a végén médiahacknek tulajdonította az álhírt. (A valóság az, hogy Oroszországban a konkurencia miatt előre menekülnek, új McDonald’sok nyílnak, most állnak át a franchise-rendszerre. Svájcból pedig nem tiltották ki a hálózatot, ellenkezőleg. Pl. viruló Facebook-oldala van.)

A helyzet kacifántosabb, a fognews.ru, mint az angolul tudók már a névből sejthetik, egy humorszájt, ahol fapofával és a sajtómanírok tökéletes utánzásával adják elő a legnagyobb baromságokat. (Hírcsárda-szerű, de kidolgozottabb, inkább az eredeti The Onionhoz közelít.) A gazdasági rovat élén például az a hír található – hivatkozással a Daily Telegraphra -, hogy hamarosan a vietnami dong (esetleg az orosz rubel) veheti át a dollártól a világvaluta szerepét. Előző nap a házikedvenc szobalelefántok terjedéséről közöltek színes riportot.

Senkinek nem jutott eszébe utánanézni az eredetinek, szinte mindenki komolyan vette.

A történet kitűnően mutatja, hová jutott szellemileg Magyarország akár Oroszországhoz képest is.

Mellyhez hasonló lyókat.