A Washington Post főmunkatársa meginterjuvolta Orbán Viktort (magyarul itt), a szövegből a lap részleteket közölt. Nem deríthető ki, hogy a megjelent forma mennyire adja vissza a beszélgetés eredeti stílusát, de a) Orbán nyilván jóváhagyta (öreg hiba, ha nem), tehát neki tetszik, b) ezt a belemenősen kérdezős, kamu válaszokra lecsapós modort az amerikai elitsajtóban nem fejlett országok államszemélyeivel, hanem egzotikus diktátorokkal szemben alkalmazzák, és ezt Orbán, úgy látszik, nem vette észre, mellesleg a magyar média se nagyon.

Ebben a blogban most egyetlen kérdés-válaszról lesz szó.

– Ezek az adók [a szektoriális különadók] nem apasztják el a külföldi befektetéseket?

 

– Virágzunk. Épp két napja nyitottam meg egy Mercedes-gyárat, amely a GDP egy százalékát fogja megtermelni.

Ő nyitotta meg. Tény. De az, hogy Kecskeméten Mercedes-gyár van, magyar részről alapvetően két embernek köszönhető, Gyurcsány Ferencnek és Zombor Gábor kecskemét polgármesternek. Valamint a külföldi befektetések ösztönzésével is foglalkozó ITD Hungary Zrt. aprómunkájának.

Ha leszámítjuk a Gyurcsány-propaganda túllelkesedéseit, akkor sem tagadható, hogy ő és Kóka az idő nagy részében külföldi befektetésekért lobbiztak. (És lehet, hogy Merkel nem kedvelte Gyurcsányt, de szóba állt vele. Európai néppártbeli társával, Orbán Viktorral feltűnően nem.) A mostani miniszterelnöknek egy ilyen irányú tevékenységéről tudok, a kínai kapcsolat fölizzításáról. Az eredményt szinten túllelkesedve tálalták, objektív tény, hogy Fellegi Tamás belebukott.

Zombor fideszes. Itt talán emlékezzünk rá, hogy ugyanebben az évben a  másik kilobbizott beruházást, a gyöngyösi abroncsgyárat a Fidesz fúrta meg(az indokolásban felbukkan a fideszes gazdaságtan két vezérmotívuma, a gyógyturizmus és a bor, mint ami kiemelendi hazánkat a dratvából). Igaz, hogy ez csak 200 millió eurós beruházás lett volna a kecskeméti 800 millióval szemben, de azért egyáltalán nem ártott volna Heves megye gazdaságának. (Az Apollo aztán, válság ide, válság oda, bánatában megvette a Vredesteint. Igaz, a hollandoknak se boruk, se büdösvízük, és a környezetet is magasból.)

A kecskeméti polgármester eleve konszenzusra hajló személyiség volt, amellett ekkoriban a Fideszben heves konkurrenciaharc dúlt az ifjú karrieristák és az eggyel korábbi nemzedékbe tartozó, napi munkát már megtapasztalt önkormányzati emberek között. Zombornak egyrészt érdeke volt, hogy valami nagyon nagy teljesítményt mutasson fel, másrészt mivel fideszes, a Fidesz-központnak nem volt érdeke, hogy bármi áron megakadályozza az újraválasztását. Csak a szokott ingatlanpiszkálódásra és a költségvetési támogatás emlegetésére futotta, de nem ment élesben.

A gyöngyösi polgármester ellenben szocialista volt, persze nem választották újra, bár igaz, hogy a beruházás elkaszálására felhasznált fideszes frakcióvezetőt még csak nem is jelölték a következő választáson.

Az ITD Hungary nevét a Sukoró-ügyben ismerhette meg a felháborodni ilyen ügyekben különösen hajlamos nagyközönség. Itt, mint tudjuk, élesben vetették be az ingatlan és a költségvetési támogatás témáját, majd a rendőri akció után magát az ITD Hungaryt is felszámolták. Egy Nemzeti Külgazdasági Hivatal nevű matolcsysta dolgot állítottak a helyére, amiről nem tudni, mennyit foglalkozik a befektetésösztönzéssel komolyan, főleg kkv-k lelkét pátyolja olyan intenzitással, amilyenre a saját szervezeteik is képesek, külföldnek szóló oldalai viszont hihetetlenül, azaz magyar viszonyok között nagyon is hihetően hazugok és gügyék, a nyelvi otrombaságokról nem beszélve:

What can Hungary offer you?

Skilled, cost efficient and the most productive labor force in Central and Eastern Europe, excellent infrastructure and at last but not least the Hungarian Government grants financial assistance to companies that decide to realize their investments in this business-friendly country.

2008-9-ben tehát úgy álltunk, hogy a kormány serénykedett a beruházásokért, és a Fidesz aszerint hagyta, hogy mi volt a politikai érdeke. Most a kormány nem serénykedik a beruházásokért, és a Fidesz hagyja, valamint azzal büszkélkedik, amit az előző kormányok idején nem vágott tönkre. Így nem fogunk sokra jutni.