"Van egy óriási előnye annak, hogy Budapesten tanácskoztak a világ tudósai: mostantól azért nehéz lesz egy újabb kritikátlan cikket közölni a 'génmanipulált', sőt 'génszennyezett' növényekről, élelmiszerekről" – örültünk túl korán tavaly novemberben, amikor arról számolhattunk be, hogy egy budapesti tudományos tanácskozáson nemzetközi szakértők végre szót ejthettek a GMO-ügy pozitív aspektusairól is. "Brazil, dél-afrikai, német és amerikai tudósok kiemelték: a GMO nagyban hozzájárulhat az élelmiszerellátás biztonságához és országok felemelkedéséhez" – idéztük az MTI akkori tudósítását a nagyon kevés figyelmet keltett eseményről.

Nos, azóta annyiban változott a helyzet, hogy életbe lépett az új magyar alaptörvény (szül.: alkotmány), amelybe valakik valamiért beleírták, hogy hazánk elzárkózik a genetikailag módosított növények termesztésétől. Ezt a jelek szerint egyes hivatalok úgy értelmezik, hogy a GMO-technológia áldásairól beszélni sem jogszerű, sőt, nem is alkotmányos. Egy szakember most konkrétan megtapasztalhatta, hogy az állásába kerül, ha nem paríroz a GMO-hisztériában mélyen egyetértő Fidesz/LMP ideológiának.

"Eltanácsolták a vidékfejlesztési tárca Agrárgazdasági Kutató Intézetéből (AKI) Popp József főigazgató-helyettest (…). Popp a BBC Science Focus januári számában megjelent interjúban úgy nyilatkozott, hogy a génmódosított növények hasznosak a világélelmezés és Magyarország szempontjából is" – számolt be az elképesztő esetről a Figyelő.

"A menesztést azzal magyarázták, hogy az illető GMO- (Genetically Modified Organisms – genetikailag módosított élőlények) lobbista, ezt hangoztatta is, ami a köztisztviselői státusszal összeegyeztethetetlen. Főleg azok után, hogy az alkotmányban is deklarált az ország mezőgazdaságának genetikai módosítási, vagyis GM-mentessége" – írja a hetilap a Nemzeti Együttsunyítás Rendszerének legújabb, távlatában igen súlyos üzenetéről.

Egy külföldi szaklapnak adott interjúval ugyanis még nem változik meg a (sajnos) alkotmányossá vált termesztési tilalom. Mint minden polgárnak, egy tudósnak is joga van álláspontja kifejtéséhez, joga van szakkérdésekben más álláspontot elfoglalni, mint az uralkodó kánon, amelynek hangját jelen esetben a minden újban veszélyt látó, mélyen tudomány-, technológia-, fejlődés-, piac- és szabadságellenes öko/agrárlobbi határozza meg.

Az igazán súlyos azonban az, hogy kiderült: bár sok tudós kiakadt, azért az eset miatt vérszemet kaptak a szemüket minden új elől bezáró, minden fejlődést vagy újító kísérletet eleve elvető, a növények érdekét az ember elé helyező öko-akárkik: "Popp József felmentése megdöbbentette a szakmát, főleg a géntechnológiával foglalkozó kutatókat, ugyanakkor új lendületet adott a génmódosított termékek hangos ellenzőinek." Képzeljük, milyen lehet az új lendület, ha már eddig is csupa sikert könyvelhettek el idehaza ezek a roppant haladó szellemű természetvédők.

Pláne ahhoz képest, hogy az egyelőr nehezen megkérdőjelezhető szakmai konszenzus alapvetően az, hogy eddig semmilyen érdemi veszélyt nem mutattak ki génkezelt (nem pedig "génmanipulált" vagy pláne "génszennyezett") élelmiszerekkel kapcsolatban, azok biztonságosak, tápértékük pedig hasonló a nem módosítottakéhoz. Ez a tanulmány meg azt mutatja ki, hogy a termesztés jótékony hatással lehet a gazdaságra, az importtilalom meg káros a fogyasztónak.

Magyarországon tehát nemcsak magát a termesztést tiltják meg államilag (az import még kérdéses), de azt is üldözik, aki más véleményen van. Popp József helyében mi meg sem állnánk Strasbourgig.