Nem, nem mond le, valószínűleg ezt is megígérte anno az anyukájának, mint a kisdoktorit, de most történetünk szempontjából nem is ez az érdekes. Sokkal inkább az, hogy miközben a teljes kormányközeli és relatíve Fidesz-független "jobboldali" média gyorsan hangulatot váltott, miközben minden épeszű fidesznyik (mert van még ilyen) pontosan tudja, mi a tét, ezért ASAP menesztenék a kínos elnököt, ő, az emberek bulvárkacsája közben elkezdett önállósodni.

Látszólag.

Nagyon erős képzelőerő kell ugyanis annak feltételezéséhez, hogy a Fidesz nem akarja most már szemétdombjának történelmére hajítani azt a figurát, aki épp azért van a posztján, hogy ne akarjon semmit. Nagyon ostobának kell tételeznünk azt a kormánypártot, amely nem pálfordult napok alatt 180 fokot, hogy végre belássa: a Schmitt-ügy kezelhetetlenné vált.

Viktor, a takarító azonban péntek este kapott egy meglepő problémát a nyakába: nem a Schmitt-ügy, hanem maga Schmitt vált kezelhetetlenné. Tárgyból – ismét csak: látszólag – alany lett, önsorsának szuverén interpretálója és alakítója, aki a köztévében Oberkínos Péter kritikus kérdéseinek sortüzében elhelyezte lopott dolgozatát a történelemben, önmagát meg a jelenben, úgyhogy lemondás helyett inkább belevág egy valódi PhD-be, mert ugye ez volt a probléma, és akkor oldjuk meg.

Schmitt természetesen menni fog, mert annyira azért nem szuverén és sérthetetlen, hogy természetes humorával, józan intelligenciájával hetek alatt bedöntse Orbán Viktorék rendszerének maradék hitelességét, és már a jövő havi Medián-felmérés meggyőző MSZP-fölényt mutasson ki, második helyen a DK-val.

Ha viszont ő tényleg mindent csak Orbán engedélyével tehet, és Orbán valóban maradásra és kitartásra bírta ("a sportember küzdjön"), akkor a miniszterelnök humoráról és józan, helyzetfelismerő intelligenciájáról kell erősen pejoratív dolgokat gondolnunk. Nem Plagi bácsi gondolta meg magát, hanem fentről engedték, hogy küzdve küzdjön, ami nagyjából olyan nagyvonalú gesztus, mintha egy haldoklónak még megengednék, hogy pár hétig egy reality tv kamerái előtt kapja az infúziót, mielőtt lekapcsolják a gépet.

Tehát: egyelőre a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy Plagi bácsit inkább előbb, mint utóbb leléptetik, de egyelőre nem akarják megadni a nemzet ellenségeinek azt az elégtételt, hogy győztek. Törvényhozási motorból, aláírórobotból majd találnak mást, az nem is vitás, a kérdés csak az, miért hagyják vergődni?

Milyen megfontolás áll amögött, hogy várhatóan még hetekig ez legyen minden vele kapcsolatos ügyben az egyetlen kérdés, sőt, lassan minden kormányzati döntéssel kapcsolatban is? Hogyan hagyhatják, hogy akár pár nap alatt is totálisan erodálja a kormány iránti, még mindig igen erős közbizalmat? Hogyan lehet az, hogy a megrendelt köztévés elnöki interjújával még ő állította kész helyzet elé a Nemzeti Együttműködés Rendszerét?

Orbán Viktor semmit nem csinál nem hatalmi megfontolásból. Nincs az az elvi, morális vagy bármilyen egyéb gát, ami a vészjelzője lehetne, csak és kizárólag a hatalom-maximalizás motiválja. Ha tehát most úgy ítéli meg, hogy az "emberi arcú", méltóságában a balos média és az akadémiai szféra egy része által megsértett derék sportember-államfő emelt fővel ki tud kecmeregni abból a nagy vödör shmitt-ből, amibe keveredett, akkor ezek szerint azt hiszi, hogy a botrány majd pár hét alatt "lecseng", jönnek új ügyek, ő pedig megúszta, és azzal tematizálhatja a közbeszédet, hogy lám, nem engedtünk, és milyen jól tettük. Hát, nem. A Schmitt-ügy természetesen nem cseng le, ahhoz az már túlságosan átlépte azt a bizonyos ingerküszöb-határt.

Az ügy eddigi legfontosabb tanulsága tehát az, hogy Orbán ezt a pártokon és szekértáborokon átívelő határátlépést még nem érzékeli. Márpedig ha nem érzékeli, ha a jelek szerint még heteket-hónapokat adott Schmittnek, akkor eggyel többször kiderült, hogy ő a probléma (surprise). És egy ilyen helyzetfelismerő és -értékelő képességgel megáldott ember irányítja per pillanat az országot.

(Fotó: Magyar Televízió)