"A széndioxid-üvegházhatáson alapuló globális felmelegedés elmélete egy tarthatatlan hazugság" – idéztük tavaly novemberi posztunkban Miskolczi Ferenc klímakutatót, a NASA volt szakértőjét, akinek abban is igazat adtunk, hogy e teória fenntartásának "egyedüli célja az, hogy a politikusoknak egy újabb okot adjon adók kivetésére és az energiaárak emelésére." "És tegyük hozzá: zöld és más fejlődésellenes lobbistáknak a termelés-, fogyasztás-, piac- és kapitalizmus-ellenes előítéletek fenntartására, egy zöld csomagolásba bújtatott emberellenes ideológia terjesztésére" – fűztük még hozzá.

Ahogy lassan, de biztosan idehaza is megkérdőjeleződik végre a jóléti bűntudatban utazó "környezetvédők" által mesterségesen gerjesztett GMO-hisztéria, megállapítható az is, hogy szerencsére magyar tudósok sora is meri kétségbe vonni az "elkerülhetetlen klímakatasztrófa" nemzetközi dogmáját, ami csak arra jó, hogy jószándékú, a környezetért valóban tenni akaró emberek tömegeit fordítsa a "nagyipar", a bűnös multik, autógyárak stb. ellen.

Holott legkésőbb az emlékezetes, 2009. decemberi koppenhágai klímacsúcsra időzített klímagate-ügy világított rá arra: bár továbbra sem bizonyítja semmi, hogy az enyhe felmelegedésnek emberi tevékenység az oka, tudósok sokasága manipulál adatokat azért, hogy viszont úgy tűnjön.

A világ legismertebb klímaszkeptikus filmje, magyar feliratozással:

Most Petz Ernő egyetemi tanár, a Paksi Atomerőmű volt igazgatója coming out-olt újra klímaszkeptikus nézeteivel (történetesen a széljobbos Magyar Hírlap tudomány rovatában, amely lap nem tartotta arra érdemesnek az írást, hogy online is elérhető legyen), "világméretű félrevezetésnek" nevezve a klímaváltozások uralkodó magyarázatát (előtte a Polgári Szemlében vezette le alaposan gondolatait).

A szerző szerint a hőmérséklet-növekedés nem az üvegházhatású gázok, tehát a fosszilis tüzelőanyagok elégetése során keletkező széndioxid következménye, ezért nem jó, hogy "ennek jegyében alakítják az országok és élenjáróként az EU az energiapolitikáját, próbálják visszafogni a fosszilis energiafelhasználást, erőltetik a még nem versenyképes megújuló energiaforrások felhasználását és a japán fukusimai atomerőmű tragédiája után egyre nehezebben védhetően az atomenergia alkalmazását (…)."

Ez utóbbival mondjunk vitatkoznánk, szerintünk Fukusima egyáltalán nem kérdőjelezi meg a békés és tiszta atomenergia használatát, de a lényeg az, hogy eggyel több szakember mer szembeúszni az árral. Meg azzal is vitatkoznánk, hogy a szerző élesen szembeérvel a "neoliberális" gazdaságfilozófiával, de ezt most hagyjuk.

"Csakhogy az alaptézis nem igaz. Bizonyítható viszont a fordítottja: a globális hőmérséklet változása következtében változik időben késlekedve a levegő széndioxid tartalma, döntően az óceánokban bekövetkező gázoldódási folyamatok következtében. (…) A globális hőmérséklet viszont alapvetően a napfolt-tevékenységgel függ össze. Tehát az egész egy világméretű, nagy csalás lenne? Igen, az!" Csak remélni lehet, hogy a március 3-i Budapesti Szkeptikus Konferencián a résztvevők a klímahisztériával is méltó módon foglalkoznak.

Amerikai és brit tudósok százai mellett most német tudósok is megerősítették: az elmúlt 150 év 0,8 fokos hőmérséklet-emelkedésének kevesebb, mint a feléért felel csak az emberi tényező, a többi bizony szeretett napunknak köszönhető. És még remény is van a német tudóscsoport szerint: napfizikusok úgy látják, az elmúlt 15 évben csökkenőfélben a naptevékenység, ami legalább 2030-ig még folytatódik, úgyhogy enyhül a globális felmelegedés, sőt, némi lehűlés is várható szerintük. És örülhetnek a környezetvédők is: a német tudósok szerint nagyon is helyes az út a fenntartható, megújuló energia irányába.

Csak a klíma ürügyén elkövetett fogyasztás-, termelés- és kapitalizmus-ellenes hisztériát, azt kéne hanyagolni.