A szerepjáték ellenzői azzal vádolják ezt a sokak által kedvelt szórakozást, hogy a játékosok esetleg nagyon beleélik magukat a képzelt világba, és összekeverik a valósággal. Az RPG kedvelői azzal védekeznek, hogy azok, akik a virtuális világban ragadnak, az elme vagy a lélek betegségében szenvednek, és ha nem szerepjátékoznának, más torzulás lépne fel náluk.

Egyre erősödik a gyanúm, hogy jelenlegi vezetőink is valami teljesen más valóságban élnek, mint én. Erre akkor gondoltam először, amikor 2010 nyarán a kormány lelkesen bejelentette a vállalatok életét megkeserítő kis adók ritkításaként a házi pálinkafőzés adómentessé tételét. A gyanú fokozódott, amikor a személyi jövedelemadó kulcsának csökkentését a munkáltatói járulék emelésével és az adójóváírás miatti kötelező béremeléssel a munkaerőköltségek csökkentéseként ünnepelték.

 

A magánnyugdíj-pénztári tagok megzsarolásának nyugdíjvédelemként feltüntetése azonnal azokra nyomozós RPG-kre emlékeztetett, ahol a harmincas évek védelmi pénzt szedő maffiájával akadhat össze a játékos parti. A koki és saller osztása persze a legkevésbé szimpatikus, „hentelős” szerepjátékos típus képét villantotta fel.

És az események csak jöttek, jöttek. Egyre nagyobb elképedéssel hallgattam a szóvivők és vezető politikusok nyilatkozatait. Mintha valamelyikünk a Shadowrun vagy más fantáziavilág Magyarországán élne. Ilyenkor persze felmerül a kérdés: Melyikünk látja a valóságot, és melyikünk esett csapdába a képzelete alkotta világban?

A válasz az év végén megszületett. Amikor megszakadtak az IMF-fel és az EU-val az előzetes tárgyalások, az alternatív valóság képviselői azt mondták, hogy semmi nem történt, nem is folyt tárgyalás, ami megszakadhatott volna. Csak előkészítő beszélgetések voltak, amit abbahagytak és hazamentek karácsonyozni a külföldiek. Ismét feltámadtak bennem a kétségek: csak én érzem, hogy baj van, vagy ők néznek torz tükörbe?

A választ viszonylag gyorsan megkaptuk: Az egyeztetés megszakítása Olli Rehn személyes döntése volt, közölte az EU pénzügyi biztosának szóvivője. Amadeu Altafaj Tardio az MTI-nek azt mondta, a tárgyalás megszakítása összefüggésben van a magyar jegybankot érintő törvénymódosítási javaslattal. Mindezt hamarosan az IMF washingtoni irodája is megerősítette.

A dolog innen már nagyon aggasztóvá kezd válni. Ha az alternatív valóság csapdájába esett ember nem képes visszatérni a való világba, az hibás döntésekhez, értelmetlen cselekedetekhez vezet, ami igen sötét jövőt ígér a valódi világban élőknek is.

A szerepjátékost egyébként igen könnyű megkülönböztetni a fentiektől. Az alternatív világ rabja azt hiszi, maga alakíthatja a világ törvényeit. A szerepjátékos tudja, hogy bármennyire támogatja a játékrendszer a fantáziát, a kreatív megoldásokat, a játékszabályokat be kell tartania. Különben a parti tagjai, vagy a kalandmester kiejti a játékból.