Hogy stílszerű legyek: lebuktatok, bazmeg. Fény derült rá: a Fővárosi Főügyészség, továbbá annak kerületi leágazása a honi rapzene gerillamarketing-ügynöksége. Nélkülük tizedennyi felhasználó sem tölti le és lájkolja az elhíresült Dopeman-klipet (lásd alább). S nem is igazi rapper, akinek nincs ügye a hatósággal.

De máson is rajta vagytok kapva a botrány legújabb büntetőjogi fejezete kapcsán, ügyészkém! Az átlagpolgárt eddig nem igazán zavarta, hogy ezentúl a tanúkihallgatáshoz nem vehető minden esetben igénybe ügyvéd. Minek az nekem, ha úgysem engem gyanúsítanak? Nem is várható el az ún. kisembertől, hogy ismerje ama nyomozástaktikai trükköt, melynek lényege: “jobb ma egy tanú, mint holnap egy gyanúsított.”

Akit bűncselekmény elkövetőjeként célba vesz a rendőrség/ügyészség, azt először tanúként idézi be, mert akkor igazmondási kötelezettsége van. Mindjárt egyszerűbb a koncepciós vádat felépíteni. Hisz nem akkora probléma egy, a büntetőjogban tájékozatlan delikvenst önellentmondásokba kergetni.

Na de most ti jobban demonstráltátok ezt, mint egy liberális jogászprofesszor. Köszönet érte, de tényleg! Egyszer majd – a Miranda-elv fonákjaként – Dopeman-elvként, elrettentő példa gyanánt fogják ezt oktatni. Magáról az ügyről nem tudok (és nem is akarok) többet mondani, mint hat éve. Talán csak annyit, hogy a jelkép nem tud megsértődni, így megsérteni sem lehet. Megsértődni emberek tudnak. Mondjuk a véleményszabadság, mint olyan létezésén. Mely szabadságjog épp azon alapul, hogy attól, hogy valaki egy dolgot szentnek és sérthetetlennek gondol, nekem nem kell annak tartani.

Holnap talán egy Mohamed-gúnyrajz országunkba látogató szerzőjét fogják kiadni Iránnak vagy Szaúd-Arábiának. Netán egy Putyin-bíráló ellenzékit toloncolnak Moszkváig. Végül is keleti szél fúj, ugyebár?

Öniróniának se utolsó most, hogy valaha “okosabbnak hittem Orbánt annál, mint amilyen valójában. Úgy véltem, ő a politika Dopeman-je, aki ugyebár lökheti bandaszerkóban a színpadon a szöveget, de ettől még nem kezd lövöldözni és drogot árulni. Szóval láttam Viktort, ahogy gengszterstílusban nyomja a rapzenét, és akiből ezért még nem lesz gengszter.” De mégis az lett. És hát, nem tetszik a gengszter.