Mint arról már volt itt szó, az Occupy Wall Street mozgalomnak annyi igazsága azért van, hogy teljesen legitim dolog azon hamis, korrupt álkapitalizmus ellen fellépni, amely mindennél hatékonyabban járatja le a nagy cégekbe és az üzleti világba vetett bizalmat.

Arról a pszeudó-piaci világról van szó, amelyben bankok, korporációk, céges networkök nem saját tehetségüknek, munkájuknak, kreatív képességeiknek köszönhetik piaci sikereiket, hanem kormányzati haverjaiknak. Politikusoknak, akik ily módon akkor is politikai döntést hoznak, amikor gazdaságit akarnak. Állami megbízásoknak, amelyek nélkül soha nem kerültek volna helyzetbe.

A Wall Street-esek ezen hazug, haveri (crony) kapitalizmus ellen is tüntettek, és ez a diagnózis akkor is helyes, ha a gyógymód szerintük a kapitalizmus teljes kiiktatása (erről bővebben lásd itt). Hazai vizekre evezve pedig állapítsuk meg: ha lenne nálunk Occupy mozgalom, illene beintenie eme modell legfőbb hazai reprezentánsának, a CBA-nak. Pláne, hogy mint kiderült: a köztársasági elnök (még mindig hihetetlen, de Schmit Pál álamfő) "a MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND TISZTIKERESZTJE (polgári tagozata) kitüntetést adományozza a Kárpát-medencei magyar kisvállalkozásokat támogató bolthálózat létrehozásáért és eredményes működtetése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként" Baldauf Lászlónak, a CBA elnökének (köszönjük a Galamusnak, hogy felhívta rá a figyelmünket).

Hogy mi van? Csupa nagybetűs tisztikereszt polgári tagozat jár a mostani kormánypárt egyik jelentős választási szponzorának, amiért létrehozott egy bolthálózatot, amit eredményesen működtet? Amely határon túli bolthálózat létrehozásában, a cég nemzetközivé válásában a kormányzat is szerepet vállalt? Amely hálózatépítés és amely kisvállalkozás-támogatás legfontosabb motívuma – természetesen és nagyon helyesen – a profitszerzés, nem pedig az altruizmus? Akkor meg miről beszélünk? Megmondom. Haverok elismeréséről.

A CBA az a nagyon magyar és nagyon drága bolthálózat, amelynek elnöke a tavalyi kampányban külön szükségét érezte annak, hogy óriásplakátokon és boltja magazinjában az egyedülállóan kiemelkedő képességű O. Viktor megválasztására buzdítsa vásárlóit, tekintet nélkül arra, fognak-e a jövőben még nála vásárolni a szoci, libsi zöld és egyéb szavazók (fognak, mert sok környéken egyszerűen nincsen más, csak a "hétköznapok megoldása").

A Fidesz hálás volt: a multiknak szóló különadótörvénnyel pl. remek helyzetbe hozták CBA-s barátaikat, akik nyíltan bevallják, hogy el is várják az ilyen jellegű privilégiumosztást a kormánytól, mondván, a nyugati multik nemigen törődnek a magyar kisemberrel, bezzeg ők. Nagyon tetszett a CBA-nak az az LMP-s/fideszes elképzelés is, hogy helyi testületekben az ő embereik is megmondhassák a konkurrens plázaépítőknek, építkezhetnek-e vagy sem.

Baldauf úr kitüntetése azért is figyelemre méltó, mert az elmúlt hetek egyik jelentős (és ehhez képest viszonylag kis figyelmet keltett) botránya az ő, ill. a CBA nevéhez fűzödik: történt ugyanis, hogy a cég 2006-2007-ben minden jel szerint szépen bevásárolta magát a komcsi titkosszolgálati fedőcégként is kezelt Együtt Egymásért alapítványba (a Mehmet Karcsikát hazahurcoló Földesi-Szabó Lászlót csempészet és sikkasztás miatt ítélték hét évre). Cserébe rejtélyes módon megjelentek az alapítvány által Ázsiából "adományként" behozott áruk a CBA polcain is. A "MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND TISZTIKERESZTJE (polgári tagozata) kitüntetés" átadásával ezt a gigant umbuldát is teljes elismeréssel illette az állam és annak fője.

Hát, így épül a magyar Orbán-barát kapitalizmus. Annak is a polgári tagozata.