"Nekem nem kell a Wall Street. A nevemben senki se foglaljon le se bankot, se közértet, se olajfúrótornyot, semmi ilyesmiről nem írtam alá felhatalmazást senkinek. És bár némely bankról, annak egyoldalú feltételei miatt, magam is azt gondolom, hogy Shit Is Fucked Up And Bullshit, azért egy bankok, egy hitelezés nélküli világot az elképzelhető legtotalitáriusabb rémálomnak tartanék."

Egyebek mellett erről szól ez az írás a hvg.hu-n, meg arról, hogy megint a hazugság és az álszentség kap totális médiateret (jóslat: pár hét, és senkit nem fog már érdekelni az Occupy Wall Street mozgalom, kifullad, oszt jó napot). Ha csak arról lenne szó, hogy tüntessünk azon arcátlan bankok ellen, amelyek folyamatosan kormányzati szívességek eredményeképpen tesznek szert profitra, ergo az ellen tüntetnénk, hogy a kormányzat folyamatosan enged a neki kedves lobbiknak, nyilván a kölcsönös szívesség-network jegyében, akár még szolidárisak is lehetnénk a megmozdulással. De így?

Ezeknek a derék, haladó, csak ritkán zsidózó fiataloknak valójában nem az a legfőbb bajuk, hogy a kormány közpénzen kivásárolt némely bankot meg nagyvállalatot (ami, nem győzöm hangsúlyozni, valóban elég botrányos), hanem az, hogy a világban a pénznek, a profitnak mint motivációnak nem elhanyagolható szerepe van. Mennyivel jobb lenne, ha minden ingyen lenne, de főként az ő oktatásuk, oszt valaki majd a végén fizet az egészért.

Az ugyanis úgy van, hogy a teljesítmény, az innováció, a Steve Jobs-féle kreatív géniuszok termékei, a pénz stb. mintegy magától előterem valahonnan, az okok nem lényegesek, fő, hogy használjuk őket, és közben jól lenézzük mindazt, ami egyáltalán lehetővé tette őket.

A tüntetéssorozat mögötti közérzület, alaphangulat nem egyszerűen antikapitalista, de ezzel szoros összefüggésben egalitárius is. Túl sok a fogyasztás? Túl sok profit? Túl sok bónusz a bankvezetőknek? Lehet, de ki fogja megmondani, mi mennyi, és mondjuk vállalkozóként mennyi a legitim profit-igényem, és mennyit vagyok köteles "visszaadni a közösségnek", hogy ezt a brutális és a szó szoros értelemben tolvajnyelvet használjam?

Ha tényleg ők a 99 %, akkor az elég ijesztő perspektíva.