A pártprogramokat elemző sorozatunkban eddig megnéztük, hogy mit ígér a szabadpiac híveinek a Jobbik, a Demokratikus Koalíció és a Lehet Más a Politika. Röviden összefoglalva: semmit. Ugyanakkor mindegyik programban, illetve a párt képviselőinek megszólalásaiban voltak olyan elemek, amelyek miatt nem tartottuk őket teljesen reménytelennek. Ugyanezt lehet elmondani a Karácsony Gergely miniszterelnök jelölésével induló MSZP-Párbeszéd szövetségről is. A korábbiak piros-zöld variációja következik.

Mindenképp a javukra kell írni, hogy nem is próbálnak úgy tenni, mintha a szabad versenyes piacgazdaság szimpatizánsai lennének. Már a program címe is: A szociális demokrácia 10 pontban. Ez teljesen rendben van, a kapitalizmus hívei nem régi és új baloldaliak között keresik a politikai képviseletüket. (Azt nem tudom, hol kéne keresniük.) Ezzel együtt, a program több, számunkra is elfogadható elemet tartalmaz. Mindjárt ilyen az első pont:

1. Visszavesszük a közpénzből létrejött fideszes magánvagyonokat

Persze, nincsenek illúzióink, emlékszünk a Keller-, majd a Buday-féle elszámoltatási törekvésekre és eredményeikre. Azonban az elmúlt idők pofátlan közkassza-fosztogatása után egy ellenzéki pártnak igenis meg kell kísérelnie, hogy mentse azt, ami menthető. A svájci és panamai listák után már a külföldi számlákra vagy off shore cégekbe kimentett vagyon sem tűnik teljesen visszaszerezhetetlennek.

Kérdés persze, hogy működik-e még a pártok gazdasági hátterének szereplői közötti együttműködés, ami a korábbi tisztázások legfőbb akadálya volt. Mindenesetre nekünk van javaslatunk, hogyan lehetne az ügyesen levédett, tisztátlan úton megszerzett/felpénzelt stb. cégekből visszajuttatni a magyar gazdaságba a vagyont: olyan körülményeket kell teremteni, hogy piaci versenyben kelljen boldogulniuk. Meddig tartana vajon a Mészáros-Garancsi-Tiborcz birodalom? Különösen, ha teljesül a következő pont is:

2. A fideszes elit helyett az embereknek adjuk az EU-pénzeket

Persze, nem osztják ki fejpénzként, de nyelvtanulásra, egészségmegőrzésre, lakásviszonyok javítására, munkába járásra és ezekhez hasonló, hasznos célokra fogják felhasználni, vagyis az ország legfontosabb kincse, az ún. humán tőke fejlesztésére fordítják a cégek felpénzelése helyett. Igen, ezeket a forrásokat pont ezért kapjuk, nem pedig versenyképtelen magyar vállalkozók gazdagítására.

Van azért némi üveggyöngy a vállalkozók számára is a batyuban:

9. Fejlesztjük a hazai kis- és közepes vállalkozásokat

És ez elsősorban nem is fejlesztési támogatásokról szól, hanem egyszerűbb adminisztrációról, e-ügyintézésről, tudás átadásról. Na, azért ott van a tőkével való segítségnyújtás is, nehogy már az ő támogatóiknak semmi ne jusson.

Sajnos, ezzel vége is a szimpátiánknak. Az összes többi pont arról szól, hogyan osztanák el azt a nemzeti jövedelmet, aminek a megtermeléséről egy futó gondolat sem jut a program szerzőinek eszébe.

Van itt nyugdíjemelés, 100 ezres minimál nyugdíj, a még januárban beígért 13. havi nyugdíjról nem is beszélve. (Ne is strapáljátok magatokat gyerekek a járulékfizetéssel, Állam bácsi ad majd eleget anélkül is.) Van 50%-os egészségügyi béremelés, hálapénz-visszaszorítás és mindenféle egyéb csoda. Arról persze egy szó sem, hogyan akadályoznák meg a három évtizede minden egészségügyi konszolidáció után két évvel magasabbra szökő újabb hiány kialakulását. Hordják majd tovább a bort a lyukas hordóba.

Megemelik a béreket. Ők! Azt még csak értem, hogy 150 ezres nettó minimálbért írnak elő, de vajon hogyan emelik meg az alacsony és a közepes jövedelmeket, hogy érik el majd, hogy

4 dolgozóból 3 legalább 20-30 ezer forinttal többet vihet haza?

A munkavállalók ¾-e fog az állami szférában dolgozni? Vagy kötelező bérelőírások lesznek az üzleti szférában is? Karácsony Gergely ifjú ember, de azért az MSZP-ben még akadhatnak páran, akik emlékeznek a központi bérszabályozás és a vele járó béralkuk, illetve megkerülő trükkök világára. Biztosan ezt akarják visszahozni?

Van itt még “szociális minimum” bevezetése, ami jobb, mint a feltétel nélküli alapjövedelem és még a gyerekes családok lakhatási támogatása is elfogadhatóbb, mint a lakásépítések támogatása, ami csak az építőiparnak és az ingatlanfejlesztőknek teremt államilag felpumpált fizetőképes keresletet, és épp a rászorulók számára drágítja mesterségesen a lakásokat. De azért a devizahitelek eredeti árfolyamon való újraszámolása aggasztó ígéret, bár azt nem mondják, hogy mit kezdenek a különbséggel.

Ugyanennek variációja:

Vállalom, hogy az átlagfogyasztásig 30%-kal csökkentjük a gáz és 10 %-kal a villany árát, a legkisebb fogyasztásért pedig egyáltalán nem kell majd fizetni.

Az energia nekik sem termék, aminek kereslettől-kínálattól függő ára van. A fideszes rezsicsökkentés nem annyira jött be. Majd az MSZP-Párbeszéd okosabban megcsinálja, mert csak az elődök ostobaságán múlt a hálózatok lerohadása, az ügyfélszolgálati eljárások idejének megnövekedése és többi velejáró? Viszont ez előbb-utóbb ahhoz fog vezetni, hogy aki csak teheti, menekül a központi rendszerektől és saját energiaforrást (napelemet, szélerőművet, geotermikus hőcserélőt, kinek mire lesz lehetősége) telepít magának, ami végül az energiatermelés zöldítéséhez is vezethet.

Szóval, virtigli baloldali program ez, némi környezettudatos beütéssel. Nem is volt más várható tőlük, annak meg rendben van. És mégis, jó szívvel tudom ajánlani a szabad piac minden barátja számára, hogy szavazzon egyéni választókörzetében az MSZP-Párbeszéd képviselőjelöltjére, ha annak van leginkább esélye megszorítani a Fideszét. Ezért:

Vállalom, hogy népszavazást írunk ki, ahol a népakarat megsemmisítheti a fideszes alaptörvényt és ezzel eltávolítja a független intézmények élére tett pártkatonákat. Az állampolgárok bevonásával új Alkotmányt fogadunk el, és kikiáltjuk a Negyedik Köztársaságot.

Egy közösen elfogadott alkotmány a 2012-es alaptörvény helyett, az intézményrendszerben a fékek-ellensúlyok rendszerének a korábbinál jobb kiépítése biztosíthatja, hogy a jövőben egy párt se telepedhessen rá ilyen végzetesen az országra, mint most a Fidesz. Azt is tudjuk, hogy aláírták a Közös Ország Mozgalom választási törvényjavaslatát, tehát az arányos választási rendszer része lesz a Negyedik Köztársaságnak. Akkor pedig végre taktikai kényszerek nélkül szavazhatunk majd a mi értékeinket képviselő pártra is. Ha lesz.

Vagy akár csinálhatunk is egyet anélkül, hogy a demokrácia árulójának kiáltanának ki érte.

(Fotó: hvg.hu)