Ami történt, az nemcsak itthon ismert, hanem a Bloombergnek hála a világot is bejárta: Tállai András fideszes országgyűlési képviselő, Mezőkövesd volt polgármestere, adóügyekért felelős államtitkár, nemzetgazdasági miniszterhelyettes, egyben az adóhatóság elnöke felhívta telefonon a MOL-t, ugyan csökkentse már kicsit a benzinárakat a mezőkövedi MOL-kúton. És lám, csoda történt: a mezőkövesdi MOL-kúton a benzin ára 11 Ft-tal, a gázolajé 5 Ft-tal csökkent.

Mindezt onnan tudjuk, hogy az ügyről maga Tállai számolt be Facebook-oldalán, azzal, hogy “állampolgári megkeresésre” járt el a MOL-nál, amúgy meg csak a munkáját végezte. Éppen akkor, amikor a cég nagykereskedelmi ára 16 forinttal drágult. Kivéve a gyevi bíró választókörzetében, Mezőkövesden. Most pedig nézzük szó szerint, mit nyilatkozott Tállai kissé riadtan az RTL Klubnak:

Felvetődhet az a kérdést (sic!), hogy a piaci szereplők árképzési gyakorlatát nem-e kellene-e felülvizsgálni, vagy jobban ahhoz igazítani, hogy az emberek milyen minőségben élnek egy térségben, egy városban vagy egy településen.

Képviselő úr szerénysége tiltja, hogy ezzel kérkedjen, de mi megtudtuk, hogy itt többről van szó annál, nem-e kellene-e. Meg hogy felvetődhet. Nem egyszeri szívességet tett a képviselő-NAV-elnök a helyi körzetben, hanem új szolgáltatást vezetett be: mostantól bárki bátran hívhatja  képviselő urat a munkahelyén, ha úgy érzi, a sarki benzinkúton túlságosan elszálltak az árak.

Ez egyben válasz az Együtt kérdésére is:

Ha legközelebb a lángos lesz túl drága a strandon, akkor abba is bele fog szólni vörös  telefonján Tállai András? Ugyanakkor azt is jó lenne tudni, hogy kinél kell jelentkezni, kit kell hívni, ha valaki valamit drágának talál?

Lángosról egyelőre nincs szó, azt azért szögezzük le. De a telefonszám megvan.

mol-hvg

Hogy mi a teendő? Tállai András titkárságát a Nemzetgazdasági Minisztérium központi számán kell kérni (+36-1-795-0716), és pontosan bediktálni, hol, melyik kút árait kellene csökkenteni. Kérjük ne hezitáljanak, hívják elnök-képviselő urat még ma, a hívás nem emelt díjas!

A várhatóan nagy érdeklődés miatt egyébként Tállai elnök-képviselő úr előre is elnézést kér, ha az árcsökkenést elintéző telefonjainak hatása csak pár nap múlva érzékelhető. És persze azt se feledjük, hogy az árak között kutanként továbbra is jelentős eltérés lehet, elvégre piac van.

A szociálisan mindig érzékeny MSZP részéről Tóth Bertalan frakcióvezető azonnal, még Tállai nagyvonalú vállalása előtt követelte, hogy a benzinárak mind a 3200 településen csökkenjenek, úgyhogy ezen a téren, a jogtalanság kiterjesztésének és univerzális elvvé deklarálásának terén végre megvalósult az áhított nemzeti konszenzus.

Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának talán legpontosabb illusztrációja ez az “állampolgári megkeresésre” (vö. nemzeti konzultáció) történő kézivezérlés, akárcsak az, hogy azonnal érvénybe lépett a személyiséghasadás: “Én nem mint NAV-vezető jártam el” – közölte az érintett, ami azért is életszerű, mert mindenki tudja, hogy ha ő felhívja a MOL-t vagy más nagy céget, akkor az összes beszélgetőpartnere magától is tudni fogja, hogy a NAV elnöke most nem mint NAV elnöke kéri tőle ezt a szívességet. Hanem csak egyszerű miniszter-helyettesként, államtitkárként, országgyűlési képviselőként.

Az más kérdés, hogy benne van a pakliban: ha netán mégsem csökkennének hamar a benzinárak az adott kútnál, akkor ettől teljesen függetlenül, random módon előfordulhat egy NAV-ellenőrzés pont annál a kútnál. Tough luck, mondaná háttérhatalmi megbízónk, George Soros.

UPDATE: Orbán Viktor helyeselte Tállai András fellépését, és hozzátette, “akkor mindenki intézze el”, hogy így dőljenek el a dolgok Magyarországon. Akkor viszont tényleg jöhet a lángososra való rátelefonállás.

(Fotó: hvg.hu)