Ha egy “bulvárkacsát” annyira erőtlenül cáfolnak, mint ahogyan Szatmáry Kristóf cáfolta, hogy elüldöznék innen a külföldi élelmiszer-kereskedelmi üzletláncokat, akkor érdemes nagyon odafigyelni, mert ez így semmit nem jelent, sőt.

Miután a Magyar Nemzet több forrásra is hivatkozva megírta, hogy “a 2018-as választások után kerülhet sor Orbán Viktor Nagy Tervének befejezésére, és a kormány az élelmiszer-kereskedelemben is döntően magyar tulajdonosokat hoz helyzetbe”, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa a Magyar Idők c. lapnak a már említett “bulvárkacsának” minősítette az információt, és szó szerint azt mondta:

a kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy a nemzetgazdaságban a hazai tulajdonú kisvállalkozások versenyképessége erősödjön a nagy iparági szereplőkkel szemben, és az a kívánatos, hogy a kereskedelemben minél nagyobb hányad legyen magyar tulajdonban. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy bárkit el akarnánk, egyáltalán el tudnánk üldözni az országból.

Tehát egyrészt az Orbán-terv áll, másrészt senkit nem fognak elüldözni? Persze, hogy nem, az ellehetetlenítés különféle módozatainak csak erős leegyszerűsítése az elüldözés. A Nagy Terv ismert, azt a Magyar Nemzet is felidézi, Orbán maga mondta el tavaly egy lengyelországi gazdasági fórumon:

Négy olyan terület létezik, ahol muszáj elérni, hogy a hazai tőke a nemzetközi fölé nőjön. Ezek a média, a bankok, az energia és a kiskereskedelmi hálózat. Hárommal megvagyunk, a negyedikbe beletörött a fogunk. Kénytelenek vagyunk ezért új ötleteken dolgozni. Sajnos a kereskedelmi hálózatok furfangosabbak nálunk. Még néhány év, és ezt a célt is teljesítjük.

Na ez a néhány év rövidül most le a jövő évi választás utáni időszakra, ha hinni lehet a lap azon informátorának, aki szerint “már érkeztek komoly jelzések a tulajdonosok felé, hogy gondolkodjanak el: jobb időben eladni az érdekeltségeiket, ha megkeresik őket.” Lófej még nincs az ágyakban, de egyszer még az az idő is eljöhet.

tesco-hvg

Nem is ez lenne az első ilyen eset, hogy nagyon is tartják magukat az adott szóhoz, hiszen az E.on államosítása és az MKB Bank lenyúlása mellett ugye még számos ilyen esetről és ágazatról tudnénk beszámolni, gondoljunk csak pl. a média területére.

Amikor Orbán arról beszél, hogy jobb “nemzeti” tulajdonban tudni az egyes ágazatokat, pontosan tudjuk, mire gondol: a saját tágabb baráti-család környezetére, mint a “nemzeti” tulajdon megtestesítőire. Ezt a kört régóta irritálja a Tesco, az Auchan, a Spar, az Aldi és a Lidl markáns jelenléte, míg a kis magyar családi vállalkozásoknak nehezen nevezhető, ellenben haveri CBA és Coop stb. nem tud áttörni, csak állami segédlettel.

Márpedig pénz, az van a gazdaságilag sikertelen, de nagyon magyar vállalkozókra: ugyancsak a Nemzet adott hírt a hülye ötletekkel előálló (a nyári főszezonban plusz egy rekesz sör járt házhoz szállításkor), csődközeli Csíki Sör állami mentőövéről. De itt is virtuális oldalakat tölthetnénk meg a példákkal. Ha ezek egyszer úgy döntenek, hogy a külföldi multiknak valamiért menniük kell, el fogják intézni.

A Nagy Tervet szülő irritáció évek óta nyomon követhető. 2014-ben azzal álltak elő, hogy a két egymást követő évben veszteségesen működő hipermarket-láncoktól megvonnák a működési engedélyt. Idén tavasszal is kiüldözésről lehetett olvasni, amikor az jutott valamelyikük eszébe, hogy meg kell emelni az eladók létszámát, be kell tiltani a házhosz szállítást, valamint az ingyenes reklámújságokat és vásárlókat ingyen vivő buszokat. Holott az IFL gazdaság c. blog kiszámolta, hogy a multik nem viszik, hanem hozzák a pénzt, az alábbi összegek természetesen milliárdokban értendők:

kepernyofoto_2017-03-25_9_30_43

Hogy az egésszel ki járna rosszul, azt tudjuk: mi, a vásárlók, akiknek az érdeke valahogy nem bukkan fel sem a kormányzati kommunikációban, sem az ellenzéki pártok nem létező protestjében. Hát, ezek szerint ezt érdemeljük.