“Magyarország erősödik – 25%-kal nő a szakmunkás minimálbér.” Ezt hirdeti a kormányzati óriásplakát, így, helyesírási hibával (nem egy növekedésben lévő minimálbérről van szó, aki szakmunkás, hanem a szakmunkások minimálbéréről).

A kormány a saját oldalán hozzáfűzi: “A béremelések lehetősége azonban nem csupán jó szándék kérdése, ahhoz adócsökkentések is kellenek. Ezért kulcsfontosságú az a megállapodás, ami a munkaadók, a munkavállalók és a kormány között jött létre 2016 végén.”

Ami a munkaadók lelkesedését illeti, az hiányzott, és Dávid Ferenc VOSZ-elnök nemcsak az adócsökkentés hamisságát magyarázza el közérthetően, hanem azt is, hogy a radikális minimálbér-emelés miért csapás a munkáltatóknak, főleg a foglalkoztatás nagyját adó kis- és középvállalkozóknak, ezáltal a munkavállalóknak. Kivált vidéken, ahol viszonylag képzett emberek százezrei is csak mint közmunkások javíthatják a foglalkoztatási statisztikát. Gaskó Istvánt, a munkavállalók képviselőjét ezúttal nem mutatjuk be. De minek is, amikor a kormány tökéletesen ellátja a szakszervezetek szerepét, és több mint eredményes bérharcot vív évről évre a gaz kapitalistákkal.

Arról az apróságról most ne beszéljünk, hogy a megemelt bérek botrányosan nagy az állam úgyis visszakapja szja, járulékok, világrekord áfa és monopolhelyzetbe juttatott állami cégeknek fizetett díjak formájában (dupla adó, ugyanis az állami cégeket eleve adófizetői pénzből működtetik).

szakm

Vajon abban a meggyőződésben teszi ezt közhírré a kormány, hogy sok minimálbéres szakmunkás fogja majd látni, és megörül a jó hírnek? Esetleg olyan szakmunkás, akinek éppen nincs állása, és az eddigi szakmunkás-minimálbérért nem volt kedve dolgozni, de most majd lesz?

Kétlem, ugyanis aki valaha is volt álláskereső szak- vagy egyéb munkás, az pontosan tudja, hogy az állásszerzést a magasabb bérre nehezedő nagyobb bérterhek nehezítik. A kis- vagy középvállalkozó nem azért veri fogához a kifizetendő garast, mert gonosz, hanem mert ördögi körben van: ha nagyobb bért fizet, akkor azután az államnak is irdatlan összegeket kell fizetnie, ehhez emelnie kell a termék vagy szolgáltatás árát, ezért nehezebben tudja eladni azokhoz képest, akik minimálbért fizetnek, és a többit valahogy megoldják okosba.Tényleg okosba, mert minek fizessenek annak az államnak, amelyik, ha bután becsületesek maradnak, nem hagyja őket növekedni?

Az óriásplakát továbbá azt sugallná az állástalan szakmunkásnak, hogyha bármelyik fél komolyan venné az üzenetet, hogy te egy lusta dög vagy, mert inkább segélyen maradsz (milyen segélyen?!), vagy a nemzeti közösséget megkárosítva fusizol ahelyett, hogy a kormány kegyéből elmennél dolgozni havi nettó 107 231 forintért (ennyit kap kézbe 161 bruttóból), ami a KSH által újabban kimutatott havi nettó átlagkereset 60 százaléka. (Miután már 25%-kal növelték.)

Ezt adja néktek a Párt! Feltéve, hogy nem a sima (éh-)minimálbért kapjátok meg (bruttó 127). A trükk ugyanis az a dologban, hogy a munkáltató egyáltalán nem köteles megadni a szakmunkásnak a szakmunkás-minimálbért, elég megoldani, hogy kimutassa: a munkakör betöltéséhez nem szükséges a szakmunkásvégzettség, esetleg átminősítse a szakmunkást részmunkaidőssé. Ismétlem: nem gonoszságból, nem “kizsákmányolásból”, hanem azért, mert ennyit tud kifizetni, ha nem akarja bezárni a boltot.

Az óriásplakát tehát nem szakmunkásoknak szól, azoknak több eszük és élettapasztalatuk van. Hanem annak az óriási többségnek, amelyik így vagy úgy az államtól (= piaci adózóktól, illetve saját magától vissza-) kapja a jövedelmét. Ők csak a szép 25-ös számot látják a százalékjel mellett, és sem azon nem gondolkoznak, hogy ez forintban mennyi, sem azon (más plakátok reklámozott ajándékaihoz hasonlóan), hogy ezt ki fogja megfizetni és mi a fenéből.

E plakátolvasók szemszögéből a kormány varázsolni tud. Ezért legközelebb is rá szavaznak, hogy továbbra is óriásplakátokon hirdethesse varázsolni tudását. Nekik. Mint Lenin a kapitalistákkal, csak fordítva: nem a tőkések adják el a bolsevikoknak a kötelet, amire a bolsevikok majd felakasztják őket, hanem a bolsevikok vetetik meg a kötelet a felakasztandókkal.

(Fotó: hvg.hu)