Erre nagyjából mindenki fújja a választ: az orosz gazdaság megrendült az olajárak csökkenése miatt és a rubel gyengülése maga után húzta a többi régióbeli deviza árfolyamát is. Tényleg?

Az MNB devizaárfolyamai egy kicsit mást mutatnak. A világ jelentős valutáihoz képest a forint árfolyama gyengült, egyedül a rubelhoz képest erősödött 2014. december eleje óta. Ez még meg is felel a fenti állításnak. De sajnos, a forint ugyanennyit gyengült a régión belüli devizákhoz képest is, akár északra, akár délre nézünk.

A forint árfolyamának változása január 7-ig, 2014. december 1 = 100 százalék

Picture7Picture8Picture9

(Forrás: MNB)

Az euróhoz és a svájci frankhoz képest azonos ütemben gyengült a forint, a dollár és a kínai yüan pedig az euróhoz képest is erősödött. Az uniós szomszédok devizái közül a litván litas és a bolgár leva szinte teljesen együtt mozgott az euróval – vagyis a forint ezekhez képest is ugyanannyival gyengült. Kissé kevesebbet esett a pénzünk a lengyel zlotyhoz és a cseh koronához viszonyítva. A harmadik ábrán látható balkáni országok közül a bolgár leva mellett a horvát kuna is nagyjából lépést tudott tartani az euróval, a román lej és a szerb dínár kevésbé, de a forinthoz képest ezek is erősödtek. Itt egy összefoglaló táblázat is:

A forint gyengülése egyes devizákhoz képest 2014. december 1. és 2015. január 7. között

Picture4

(Forrás: MNB)

Szóval, ezt nem lehet csak a nemzetközi hatásokra fogni, nem igaz, hogy a New York-i brókerek egy kalap alá veszik a térség devizáit és azonos szempontok szerint adják-veszik őket. Bokros Lajosnak és a többieknek van igaza. A forint a magyar kormány gazdaságpolitikája miatt gyengül (a jegybankot saját hitvallása alapján már ennek végrehajtójaként kell tekintenünk).

Azon még el lehet gondolkodni, hogy szándékosan gyengíti a forintot a gazdaságpolitika, vagy éppen a szándékai ellen való az, ami zajlik. Erre utal, hogy december végére mindenki forinterősödésre számított, mert a hónap utolsó napján érvényes árfolyamon veszik számba a külföld felé fennálló magyar államadósságot és költségvetési hiányt, a kormánynak tehát erős érdeke fűződött ahhoz, hogy legalább ideiglenesen lenyomja az átszámítási kulcsot.

Az ábrákon látszik, hogy december 31-én valóban erősödött is egy picit a forint, tehát valószínűleg történtek erre irányuló lépések. A hiteltelen, bizalmat vesztett kormányzat azonban nem tudott igazán hatni a pénzpiacokra.

Mennyit ér? (Fotó: hvg.hu)

Mennyit ér? (Fotó: hvg.hu)

Vannak érvek a tudatos forintgyengítés mellett is. A gondolatmenet lényege: ha gyengül a forint, akkor nőnek az exportbevételek, tehát érdemes növelni és a külpiacon eladni a teljesítményeket. Most, hogy a devizahitelek gondját sikerült a bankokra nyomni, megléphető a nemzeti deviza némi elértéktelenítése a gazdaság felpörgetése céljából. Ez viszonylag nagy és zárt gazdaságokban így is működött a múlt század közepéig. Az informatikai forradalom és a nemzetközi munkamegosztás elmélyülése óta nincsenek nagy, zárt gazdaságok. (Csak kicsik vannak elzárva, de ott nem a piac szabályai vezérlik a gazdaság működését.)

A nyitott gazdaságban viszont jelentős import is van, aminek a költségét a gyenge árfolyam növeli. Persze, a hozzáadott hazai érték még mindig többet hoz gyengébb árfolyam mellett. Csakhogy ez a hatás csupán a leértékel(őd)éskor érvényesül, nagyjából kettő-négy hónapig. Ha ugyan nem teljesen más vállalkozói megfontolások befolyásolják az exportdöntéseket, mert akkor nincs hatás, sőt, akár ellentétes irányba is fordulhatnak a folyamatok.

A forint-euró árfolyam és a kivitel alakulása, 2010-2014

Picture5Picture6

(Forrás: KSH, MNB)

Utána megindul a közvetett import (importot felhasználó hazai piacon eladott termékek, szolgáltatások) és az importtal versengő hazai kínálat árainak igazodása is, ami persze szükségessé teszi a bérek emelést is és már el is tűnt az forintosított exportár-többlet és a növekedést ösztönző hatás. Nem véletlenül számítanak a deflációs európai környezet dacára gyorsuló magyarországi áremelkedésre az elemzők.

Aminek a következményei egészen beláthatatlanok, de egy biztos: kisméretű gazdaság nem jár jól, ha szembe megy a tendenciákkal.