A január 2-i, MostMi! Facebook-csoport kezdeményezte tüntetés egyetlen szabadságpárti beszédét az ismert nyelvész, Kálmán László tartotta. Szíves engedélyével az alábbiakban ezt a beszédet közöljük. A demonstráción nem engedték felszólalni Kész Zoltánt, a Polgári Platform elnökét, a demokratikus ellenzék által támogatott független veszprémi jelöltet, természetesen az ő el nem mondott felszólalását is közöljük a blogon.

 

“A nagyokosok a sajtóban folyton azon rugóznak, hogy a parlamenten kívüli ellenzéknek nincs jövőképe. Persze, egységes nincs, sokféle gondolat kavarog az emberekben és a csoportokban. De miért baj ez? Talán a parlamentben üldögélő pártok meg tudtak bármiben is egyezni 2010 és 2014 között? Ők talán tudják a tutit? ÖRÜLJÜNK AZ EURÓPAI GONDOLKODÁSÚ, SZABAD POLGÁROKNAK, akik a jövő útjairól gondolkodnak!

Szerintem elég világos, hogy mit akar az, akinek elege van ebből az őrületből, a központosításból és az állam-mániából, a korrupció intézményesítéséből, a szegények kisemmizéséből és a bigott rendpártiságból. Az ellenkezőjét: decentralizálást, az állami túlszabályozás (“gondoskodás”) csökkentését, az állam működésének teljes nyilvánosságát, a nyomor felszámolását, egyszóval: a szabadságot.

A legfontosabb dologban egyetértenek a civilek: szabadok és európaiak szeretnek lenni, amit a jelenlegi rendszer egyre kevésbé enged. ÖRÜLJÜNK AZ EURÓPAI GONDOLKODÁSÚ, SZABAD POLGÁROKNAK, akiknek elegük van ebből!

Mindenki látja, hogy milyen őrület a sajtó nagy részének állami kisajátítása, az iskolák KLIK-esítése, a kórházak államosítása és a hasonlók. Aki ezzel következetesen szembefordul, az nem láthatja egyszerűen abban a megoldást, hogy állítsuk vissza az előző médiatörvényt, hogy az iskolákat és a kórházakat visszaadjuk a polgármestereknek, hogy ők nevezhessék ki az igazgatókat, és az ő bizniszük legyen a helyi kórház üzemeltetése.

"...az állam ne tarthassa sakkban a sajtót, és egyáltalán senkit" (Fotó: hvg.hu)

“…az állam ne tarthassa sakkban a sajtót, és egyáltalán senkit” (Fotó: hvg.hu)

Én például azt szeretném, ha nem a független hírszerkesztőségek vagy az egyesületi és alapítványi iskolák lennének a kivételek, hanem ha az lenne az általános, hogy a polgárok önszerveződő csoportjai működtetik az iskolákat. Az egészségünkről sem kell központilag gondoskodni, nem lenne baj, ha sok szereplő versenyezne értünk az egészségügy piacán.

Vádolnak minket azzal is, hogy “egybemossuk” az elmúlt 25 év egymást követő kormányait, “egyenlőségjelet teszünk” a Fidesz és az előző kormányok közé. Ez egész egyszerűen nem igaz. A 2010 előtti kormányok nem tudtak, és talán nem is akartak úgy visszaélni az ölükbe pottyant hatalommal, mint a mostani rendszer. De sorban egyikük sem tudta vagy akarta helyrehozni a rendszer súlyos hibáit, a médiatörvényt, a közbeszerzési törvényt, a pártfinanszírozást, az egészségügyet.

Ezért nem kérünk a 2010 előtti rendszer egyszerű visszaállításából. A Fidesz csak a végletekig vitte azt, ami már korábban is lehetséges volt, még ha más kormányok nem éltek is annyira a lehetőségekkel. Azt akarjuk, hogy az adófizetők pénzét ne lehessen eltéríteni, hogy az állam ne tarthassa sakkban a sajtót, és egyáltalán senkit.

Amikor a fiatalok a nagyobb részvételt hiányolják, remélem arra gondolnak, nehogy már az állam tegyen szívességet a polgároknak, ha egy-egy ügyet ránk bíz, vagy megkérdezi a véleményünket. Pont fordítva, kizárólag csak azokat az ügyeket intézze, amiket mi, polgárok rábízunk. És úgy, hogy a szabad polgárok közössége, az ország javát szolgálja.

Legyen köztársaság! ÖRÜLJÜNK AZ EURÓPAI GONDOLKODÁSÚ, SZABAD POLGÁRAINKNAK! Legyetek, legyünk egyre többen, elegen!”