Sok kétségünk nem volt: bár ez a minden mértékét és (ön)kontrollját vesztett kormányzat visszakozott néhány különösen eszement ötlet ügyében (netadó, drogteszt), minden további nélkül megszavazta a legnagyobb eszementséget, a nagy boltok vasárnapi zárvatartását.

Hiába osztották az ügy “kommunikációját” a mérhetetlen KDNP-re, a lépésnek természetesen köze nincs a vasárnap szentségéhez,  a családok hétvégi nyugalmához, a dolgozók kizsákmányolás-mentességéhez, a templomok látogatottságához. Sokkal inkább nyers anyagiakhoz: a nagy, fogyasztóbarát multik (Tesco, Auchan, Spar stb.) rövid- és középtávú kiutálásához, és a hosszú távú haveri (CBA, Reál, Coop stb.)  klientúra-építéshez.

Ennek látszólag ellentmond, hogy a drága és kizsákmányoló hazaiak elsőként álltak a kormány mellé, hiszen a zárt vasárnap rájuk is vonatkozik, de ezt bőségesen kárpótolja a várható hétfői-keddi vásárlói roham, és főleg a majd kivonuló multik helyére történő beállás. Demján Sándor ezt elég jól átlátja, ő “elképzelhetőnek tartotta egy döntő súllyal rendelkező magyar hipermarket lánc létrejöttét, amely majd diktálja az árakat.”

Harrach Péter talán a mai napig otthon röhög saját első osztályú beszólásán, miszerint a döntés “a magyar emberek sikere”, hiszen a magyar emberek utálják és érthetetlennek tartják ezt a lépést, és ezt kormányzó politikusok név nélkül bármikor elismerik a lapoknak. A Financial Times-nak “több magyar kormányzati politikus is elismerte, semmilyen gazdasági ésszerűség nem indokolta a vasárnapi zárva tartás bevezetését.”

Értelmetlen, demagóg, legalább harmincmilliárdba kerül a háztartásoknak, alkalmazottak tízezrei kerülnek utcára – de mindezt tetézi, továbbra, rendületlenül és legelsősorban, hogy milyen jogon tiltják meg “odafönn” bárkinek, hogy mikor mihez kezd a saját pénzével? Hogy jönnek ezek ahhoz, hogy a szervilis és helyezkedő haverjaik fontosabb szempont legyen, mint azok, akikért ez az egész állítólag történik? Ezek lennénk mi.

Bayer Zsolt kedvenc bolthálózata (Fotó: hvg.hu)

Bayer Zsolt kedvenc bolthálózata (Fotó: hvg.hu)

Ha jól látjuk, egy eszközünk maradt ennek az őrületnek a leállításához, és bármit gondolunk is a közvetlen demokrácia eme eszközéről, érdemes minden eszközt megragadni az ilyen totalitárius lépések megvétózására, különösen a rezsim jelenlegi, egyre rogyadozóbb állapotában. Ez az eszköz pedig a népszavazás.

A Demján Sándor és Dávid Ferenc nevével fémjelzett Vállalkozók Országos Szövetsége mondta ki először, hogy “ha a kormány nem lép vissza a vasárnapi boltbezárás ügyében, a VOSZ népszavazást fog kezdeményezni.” Hiába tette Demján hozzá, hogy “Felszólítom a pártokat, hogy ebből a történetből szálljanak ki!”, a DK azonnal rácuppant a kezdeményezésre, bár utóbb nagylelkűen felajánlották, hogy készek a VOSZ-nak is gyűjteni az aláírásokat. Ne tegyék. Ez nem pártügy.

Jóval alapvetőbb jogsérelmek összegződnek itt egy, konkrét, mindenki által látható formában: sérül az egyéni önrendelkezés, a piac és a verseny szabadsága, a fogyasztók védelme, a vállalkozók jogai, a diszkrimináció-mentesség és a korrupciómentes közélet kívánalma.

Egy természetesen név nélkül nyilatkozó kormányzati akárki a Financial Times-nak elmondta, ha népszavazás lenne a vasárnapi zárvatartásról, azt a kormány simán elbukná. Nosza, próbáljuk ki. Mert lássunk teljesen világosan, mi itt a cél, Tokfalvi kolléga tökéletesen összefoglalta:

Beruházásról, fejlesztésről ilyen klímában szó se lehet. Maradunk szinten, vagy az alatt. Ez a cél, le az elpuhult nyugati konzumerizmussal! Persze igazából semmiféle dicső keresztény vagy nemzeti célról nincs szó, a szabad piacnak, azaz a politikai szabadság létfeltételének a széttaposása folyik Magyarországon egy destruktív ideológia alapján, szűk csoportérdekeknek kedvezve, ahogy az már 1938-ban és 1948-ban is megtörtént – egyszerre neoimrédysta és (Bokros Lajos szavával) neokommunista kampány.

Furcsa lenne, ha az elmúlt hetek tiltakozási hulláma nem terjedne ki éppen arra a területre, amely közel egymillió család vasárnapi szokásait befolyásolja, de ez nem elég. Bármennyire fontos is, hogy a netadó, a korrupciómentesség és a magánnyugdíj mellé még egy kapitalizmusbarát téma is a megvédendő értékek közé kerüljön, a VOSZ és a Facebook-civilek fontos kezdeményezést tettek. Érdemes támogatnunk. Segítsük a népszavazást, de maradjunk civil keretben, és amennyire csak lehetséges, tartsuk távol a kezdeményezéstől a DK-t, az MSZP-t, az LMP-t, a Jobbikot és a többi pártot.

Nincs hová hátrálnunk. De ha lenne is,  nincs miért.