Senki se mondja, hogy a kormányunk nem figyel az emberek szavára. Válaszul a vasárnapi boltbezárás okozta felháborodásra új programot találtak ki az így elfoglaltság vagy esetleg munka nélkül maradtak számára: mehetnek drogtesztre. Aztán két napon belül visszakoztak, mondván, csak “önkéntes” tesztet akarnak. Majd kiderült, hogy az igazságügyi minisztérium és az adatvédelmi biztos álláspontját is kikérik – a kötelező drogtesztről.

A kormánypárt megmutatta, hogy minden realitástól elrugaszkodva, racionális érvek nélkül akarnak törvényeket bevezetni, mint például az internetadót és most a legújabb őrületet, a kötelező drogtesztet. Nem akarok ad hominem érvelésbe kezdeni Kocsis Máté ellen, ezeket megteszi más, nem is valószínű, hogy ez Kocsis ötlete volt, talán csak őrá esett a választás, hogy törvényjavaslatot nyújtson be felső utasításra. Lényegtelen. Maga az elképzelés, hogy kiskorúaknak, politikusoknak és újságíróknak kötelező éves drogteszten kell átesniük, rengeteg problémát vet fel.

A rettenetes egészségügyben dolgozó orvosok eddig is el voltak árasztva munkával, most mással is el lesznek árasztva. Vajon egyáltalán megtagadhatják-e, hogy ezt a nonszensz tesztet elvégezzék? Nem csak az orvosokat, hanem az érintettek jogait is sérti a kötelező jellegű vizsgálat. Súlyos törvénysértés lenne például kiskorúakat vizsgálatra kötelezni.

A másik az újságírók és a politikusok vegzálása. Félő, hogy ez újabb fegyver lenne a kormány kezében az ellenzékiek lejáratása céljából, ugyanis egy percig sem bízom abban, hogy egy kormánypárti politikus hasonló ügyeit ne kezelnék diszkréten. Továbbá, hogyan fogják meghatározni, hogy ki az újságíró? És legfőképpen, tulajdonképpen mi a baj azzal, hogy valaki drogot fogyaszt?

cannabisSajnos Magyarországon és temérdek más helyen is a világban sokan ellenzik a drogok liberalizációját. Pedig itt lenne az ideje követni az Egyesült Államok példáját, ahol három államban teljesen legálissá tették a marijuana használatát, illetve több helyen dekriminalizálták vagy engedélyezték az orvosi használatát. Szükség van Magyarországon egy nyílt, őszinte párbeszédre a drogok kérdésében, a tabusítás és a démonizálás helyett.

Követni kéne az Amerikában kezdődő trendet, hisz a kábítószerek betiltásánál is Amerikát követte a világ. A nyugati kontinensen kezdődött meg a drogellenes háború. A 20. század elején kapott népszerűségre az az ötlet, hogy bizonyos anyagokat be kell tiltani, olyan mondvacsinált okokból, hogy pl. a mexikóiak körében népszerű marijuana állítólag megőrjíti és agresszívvá teszi a bevándorló munkásokat.

A drogellenes háború kirobbantója a 70-es években Nixon elnök volt, aki nem kifejezetten értelmes döntéseivel írta be magát a történelembe. Nixon alkoholista volt, de csodák csodájára az alkohol betiltása meg sem fordult a fejében, annak ellenére, hogy hatásait nézve veszélyesebb sok más kábítószernél. Az alkoholtilalom Amerikában látványos kudarcba fulladt, egyedül azt sikerült elérnie, hogy a szervezett bűnözés elharapódzott az országban. Ugyanezt érte el a drogellenes háború is.

Nixon ideje alatt virágzott a hippik pszichedelikus időszaka. A békés hallucinációkat élvező emberek természetesen nem akartak részt venni a vietnámi háborúban (itt megtekinthető egy videó arról, hogy mit tesz az LSD a katonákkal). Az amerikai elnöknek nem tetszett, hogy az emberek ahelyett, hogy parancsára halomra akarnák öli egymást, inkább a madarakat etetnék, elrendelt egy tanulmányt, amiben specifikusan a marijuana káros hatásait vizsgáltatta (úgy gondolta, a kender fogyasztása egyéb súlyos kábítószerek szedéséhez vezet, ami természetesen nem igaz).

A tanulmány konklúziója az volt, hogy a fűnek nincs bizonyítható káros hatása. Ez természetesen nem illeszkedett Nixon politikájához, ezért átíratta a dokumentumot. Egyébként készült egy kutatás, mely szerint a kender szívása agykárosodást okoz a kísérleti alanyként szolgáló majmokban. Ez igaz is volt, mivel a majmok megfulladtak a füsttől.

A drogok tiltása: egyenes út a feketegazdaságba

A drogellenes háború felel sok millió ember haláláért, a börtönök felesleges túlterheléséért, rasszista bűnökért, a szervezett bűnözés elterjedéséért, valamint a dizájnér drogok káros hatásaiért is, mivel a hatóságok kikerülése érdekében egyre újabb anyagokat kreálnak, melyek hatásai valóban károsak.

Természetesen nem propagálom a kábítószer fogyasztást, csakúgy, ahogy a dohányzást és a túlzott alkoholizálást sem. Jogom van nem használni ezeket a szereket, de nincs jogom, senkinek sincs joga beleszólni abba, hogy más mit fogyaszt, amíg ezzel másoknak nem árt. Márpedig ezzel maximum magában tesz kárt, azt is inkább az dohányzással és alkohollal, mint az úgynevezett könnyűdrogok használatával.

Nem drogtesztekkel kénye fenyegetni az embereket, melyeknek az égvilágon semmilyen prevenciós hatása sincs, hanem a kábítószereket övező mítoszokat kéne eloszlatni. Ahol legalizálták ezeket a szereket, ott nem nőtt meg a fogyasztók száma, Colorado államnak hatalmas bevételei vannak a marihuána eladások utáni adóból, a rendőrséget nem terhelik pitiáner esetekkel, és legfőképpen az állam nem mászik bele az emberek magánéletébe.

Itt az idő véget vetni a kettős mércének, ami a marihuánát illegálissá teszi, de az annál károsabb dohányt és alkoholt elfogadja. Kétes meggyőződésekből fakadó drogteszt helyett pedig konkrét, tudományos vizsgálatokra van szükség, ami végre eloszlatná a drogokat övező misztériumot.