Legelőször: igen, a magyar helyesírás szabályai szerint Iphone.

Szóval. Nemrég kért Neocohn, hogy írjak az Iphone-diliről, és őszintén szólva nem tudtam mihez kezdeni a kéréssel, mert hát az, hogy valaki megvesz egy mesterségesen is szűkített kínálatból egy olyan terméket, amelyik pár hónapon belül értékének jelentős részét elveszti, létező jelenség, nem lehet vele mit kezdeni, az emberiség ilyen. Én ezt személy szerint nem nagyon értem, sose csináltam ilyesmit, dehát úgyis rendszeresen megkapom, hogy nem tudok lelkesedni semmiért.

iPhone6-hvgSzóval amikor elég sokan vásárolnak gyorsan vesző értékű dolgot befektetésként, olyankor lesz egy fasza buborék is belőle, a megtakarítások jó nagy részének elpárolgásával, mint a tulipánhagymák vagy a jelzáloggal értékük többszörösén terhelt ingatlanok esetén. Viszont szerencsére annyit még a legostobábbak is tudnak, hogy jövőre jön a következő Iphone, úgyhogy nem érdemes tartós értékként tekinteni rá. Arról meg, hogy mi a gondom a technológiai fejlődésnek ezzel az irányával, a libertáriusság felé rohamléptekkel haladó Horváth Bence kiválóan összefoglalta Peter Thiel gondolatait.

Szóval úgy éreztem, erről nincs nagyon mit írni, ki kell röhögni, aki rajongva várja Steve Jobs feltámadását, és ennyi.

Aztán megláttam ezt a videót:

Arról szól, hogy most már nem a fanatikusok állnak sorba a készülékért, hanem szegény kínaiak ülnek ott napokig, hogy aztán a megvásárolt cuccot eladják a feketepiacon. Ami különösen mellbe vágott, hogy a film érezhetően azt a hangulatot sugallja, hogy ez nem jó, és hogy ez ellen tenni kellene valamit, és egyáltalán, mi ez, és a kommentszekció csak durvább: egy csomóan követelik, hogy valaki tegyen valamit, legyen kötelező a személyi az Iphone-vásárláshoz, stb.

Na most akinek az a reakciója, hogy ez egy ilyen fúj dolog, az sajnos mindenképp buta, de valószínűleg még gonosz is. A helyzet ugyanis a következő.

  • Milton Friedman örökbecsű mondása óta tudjuk, hogy a feketepiac nem a piac ellensége, hanem a szabad piac megteremtésének módja ott, ahol a hivatalos szabályok ezt nem engedik. Az Apple pedig bizony keményen korlátozza az Iphone elérhetőségét, ez részükről érthető is, azonban azt nem tudja betiltani, hogy valaki vegyen egy készüléket (készpénzért), és utána továbbadja, szintén készpénzért. Azt meg Coase óta tudjuk, hogy ha a tranzakciós költségek kellően alacsonyak, akkor a piaci tranzakciók meg is valósulnak, tehát egymásra talál az, akinek kell egy Iphone, meg az, akinek van pénzzé tehető ideje kiülni a sort, meg a közvetítő, aki összekapcsolja ezeket a feleket. Itt sem történik más.
  • Aki azt gondolja, hogy az Iphone több, mint egy termék, és ezért csak személyesen rajongva lehet kiállni a sort, az rettenetesen ostoba. Az Iphone-nál sokkal személyesebb dolgokra is simán igazak a közgazdaságtan törvényszerűségei, az Iphone meg, akárhogy is nézzük, egy telefon.
  • Aki meg azt gondolja, hogy néz az ki, hogy a drága környék legdrágább Apple-boltja előtt nem jól öltözött hipszterek ölik egymást az Iphone-ért, hanem csóró kínaiak, az egyrészt nem érti az előbbieket, másrészt még gonosz is, mert tenni akar az ellen, hogy szegény emberek pénzt keressenek, és mellesleg összességében mindenki jobban járjon.
  • Különösen undorító az egész, ha egy magát progresszívnek, szociálisan érzékenynek kikiáltó alak csinálja ezt. Úgyhogy inkább tessék örülni, és én nagyon boldog lennék, ha ez Magyarországon is megjelenne, mert azt jelentené, még vannak, akiknek megvan a maguk természetes ösztöne a piacok működését illetően. (Persze nincsenek illúzióim, gondolom a magyar Apple-kereskedők a plázás biztonsági őrökkel egyetértésben a filmen látott rendőri intézkedéseknél sokkal brutálisabb eszközöktől sem riadnának vissza.)

Megjegyzem, valószínű, hogy az így eladott telefonok java része Kínába kerül – na most ha az Apple eleve a kínai piacot célozta be, akkor rájöhettek volna, hogy nem a sorban állásra kényszerítés a legjobb marketing, ha meg nem oda szánták, akkor nem értem, miért nem, vagyis miért nem jutott eszükbe, hogy nem a tavalyi színes műanyagtokos low-cost verzió lesz kívánatos arrafelé, hanem a nagy, csilivili extra új modell.