Megőrültek? – érdeklődik fiam.Már papírt se lehet gyűjteni?

A Facebookon értesült róla régi általános iskolás osztálytársaitól, több nap késéssel, de értesült. Kérdésére, hogy

– Miért? Hát hetedikben abból a százötvenezerből kirándultunk, ami ebből összejött, már ezt is elveszik? – kénytelen voltam feladni azt az elvemet, hogy nem befolyásolom politikai nézeteimmel direktbe’, jöjjön rá, amire magától rájön, és beszélje meg a dolgokat a haverjaival. Tehát (nem pont ezekkel a szavakkal, de most az olvasó kedvéért kihagyom az akadozást):

Azért, édes fiam, mert ez a kormány és az állama nem bírja ki, ha valamire nem teheti rá a közmondásosan mocskos mancsát. Eleve a hoffmanrrózsa (ez a tanulóifjúság körében szitokszóvá és köznévvé vált, nem csupán a név viselőjét jelöli, hadd érzékeltessem hát írásban kisbetűvel), elvett az iskoláktól minden gazdálkodási lehetőséget. A legelső szülői értekezleten az osztályfőnököd látható idegességgel közölte, hogy osztálypénz nincs, egyáltalán, ők semmiféle pénzhez nem nyúlhatnak, hagyjuk is őket békében ezzel. A papírgyűjtés még maradt egérútnak, hát természetesen el kellett venni.

És azért is, édes fiam, mert ez a kormány és az állama halálosan utálja azt, ha rajta és a csókosain kívül, tőle függetlenül bárki bármivel pénzt keres. Akár hasznos dologgal, akár haszontalannal, mindegy.

Ezt ki is mondja az illetékes minisztérium, éspedig valamiért a vidékfejlesztési:

a korábbi gyakorlat szerint az iskolai papírgyűjtés eredményeként magánvállalkozók realizáltak a közszolgáltatókat megillető profitot.

Magánvállalkozók! A közszolgáltatókat megilletőt! (Ha szabad érdeklődnöm, miféle profit “illeti meg” a közszolgáltatókat, pláne a nonprofit áramszolgáltatás tervezgetésének korában?)

Ezek valami uniós irányelvről meg kötelezettségszegési eljárásról hadrikálnak, de 1. milyen fura, hogy pont egy uniós jogszabály pont úgy szól bele valamilyen gazdasági tevékenységbe, hogy az pont a magyar magánvállalkozók, sőt független nonprofit szervezetek elleni állami fellépést indokolja, 2. annyi mindenben rontanak neki az uniónak a pálinkafőzéstől az akácirtásig, miért pont nem ebben a témában dalmahodik a honfidac?

Továbbá azért, édes fiam, mert ez a kormány és az állama retteg attól, hogy a felnövekvő állampolgárok agya a gazdasági ésszerűség rugójára járhat. Azt mondja a minisztérium:

Az oktatási intézmények papír helyett gyűjtsenek inkább elemet vagy rongyot, mivel arra nem vonatkozik a törvénymódosítás, és annak is van szemléletformáló hatása.

Szemléletformáló hatás, az.

Gyűjtse a rongyot a tanulóifjúság, mint régen a rongyszedők, azt a sokat, ami van, ne pedig megvegyék a szülei a bálásnál, mert úgy telik még valami emberi ruhára. Meg az elemet (azt különben az utca végi ábécében is be lehetett dobni, de nálatok is ott volt az isibüfé előtt a doboz, formálta eddig is a szemléleteteket, nem-e?).

A cél a szemléletformálás. A rongyszedéstől a gyerek környezettudatosabb lesz, a hitéről és az erkölcseiről meg gondoskodik a hit- és erkölcstan. De azt a hülyeséget, hogy hasznos tevékenységet végeztek, ráadásul versenyben,és ezért az iskola pénzt kap, amin dolgokat lehet venni, a verseny győztesei meg jutalmat, hajókirándulást, tortát vagy focit, ki-ki teljesítményének arányában részt az élet jó dolgaiból – na, azt ki kell verni a fejetekből.

Semmi aggodalom, beléd már belédnevelték ezt a burzsoá téveszmét, kész-passz, rólad letett a kormány. Az utánad következőknek marad az akácmézes pálinka, meg az a jó édes magyar állam, ha sikerül megvédeni az imperialista Nyugattól, de addigra te már máshol leszel rendes magyar.