A megújult Magyar Szocialista Párt (MSZP) frakcióvezető-helyettese június 3-án a következővel örvendeztette meg a közvéleményt: “Németh Szilárd hanyagsága miatt” csak július 1-jével csökkenhet tíz százalékkal a PB-gáz ára, miután a fideszes rezsicsökkentési tanszékvezető  késve nyújtotta be azokat a törvényjavaslatokat, amelyek az újabb kör élesítéséhez lennének szükségesek.

Szóval, ha jól értem, a múlt (így saját) hibáival, felelőtlen ígérgetésével szembesülő, továbbá kizárólag Magyarország érdekeit szem előtt tartó – véletlenül sem a Fidesz stratégiájára vagy az aktuális népszerűségi- és hírversenyre tapadó – szocialisták szerint az a kormányzati szemlélet, amely az energetika területén a tavalyi év hasonló időszakához képest 30 százalékos beruházás-visszaesést és a munkahelyek megszűnését eredményezi, az jó irány.

Ezen a ponton válhat világossá, hogy az Ipsos adatai szerint 2009 áprilisában 15%-os támogatottsággal rendelkező szocialisták 2013 májusában miért pont ugyanennyin állnak. Az MSZP 2009 óta 11-15%-os sávban mozog úgy, hogy közben a többség kormányt szeretne váltani és a Fidesz 20 százalékpontot vesztett. Az összes közvéleménykutató cég átlagát tekintve a 2010 augusztusi érték óta (11,8) sem változott érdemben a támogatottsága (13,4).

Ennyit akkor a hitelesség helyreállításáról, mármint hogy mennyire bizonyult sikeresnek a megújulás projekt. A szocialisták a lukácsi kommunikációval ugyanis csak egy dologra erősítenek rá, saját hitelesség-deficitjükre. Szocialista ígérgetés a 2002-es 100 napos programok következményei után, továbbá a nyolc éves kormányzás “sikereinek” ismeretében körülbelül annyit ér, mint a csokireklámban a srác segítése:

A párt vezetésének minden jó szándéka ellenére sem tudja kivitelezni a megújulást akkor, ha nagykoalícióra lép a Fidesszel. Márpedig a “fenntartható rezsicsökkentéssel” ez a paktum megkötetett. Ez a szocialista “megváltozom, hidd el”, majd beígér egy Fideszt is túlkiabáló élelmiszeráfa-csökkentési tervet, miközben a kormányzó pártot populista lépéséinek időbeli csúszása miatt kritizálja. Mindez éppen erre a 15 százalékra elég. Látja ezt a szavazó.

A jövőre nézve annál lesújtóbb kép nem is fordulhat elő a városi térben, mint amikor az egyik sarkon a Fidesz kihajtott aktivistái gyűjtik a rezsicsökkentési aláírást, velük szemben a túloldalon pedig az MSZP-s standok várják az élelmiszeráfa-csökkentőket. Átkiabálnak egymásnak, összevesznek, belerúg egyik a másik műanyag, egy szellő által is összedönthető standjába, rögtön pörög is a sajtóközlemény, felszólítás az elhatárolódásra és az “MSZP/Fidesz fél” Facebook-kommentek. Tiszta Muppet-show az egész.

A rezsicsökkentéssel bábozók számára van egy rossz hírem: az energiaárak mögött a piac áll, amely (szerencsére) nem ismeri sem a választási kampány, sem a populista gazdaságpolitika jelenségét. Lukács Zoltánnak, illetve beszédírójának ezúton jelezzük, hogy a csöveket cserélni kell, a gázt keringetni, az áramot szállítani – ezt pedig soha, senki nem tudja majd ingyen megcsinálni.

Célszerűbb is ezért, ha bővítjük Paks energetikai dilemmáival. Ahogy az IDEA blogjában is olvasható, a lényeg ugyanis mégis csak ott van, hogy “a háttérben milyen terveket szövöget a kormány az orosz partnerekkel közös paksi bővítésről és a magyar energetika jövedelmezőbb részeinek – legalább – orosz résztulajdonba adásáról. Aki itt arról beszél, hogy egy hónapot csúszik a pb-gáz néhány ezer embernek néhány ezer forint könnyítést jelentő árcsökkentése, félő, hogy nem látja a fától a magyar energetika diplomáciai és kampányeszközzé degradálását.”

Jó, hogy szóba jött Paks, figyelem!

2011. december 17.: “Az MSZP nem támogatja a Paksi Atomerőmű bővítését – üzente lapunknak Mesterházy Attila szocialista pártelnök egy korábbi cikkünk kapcsán. Ez jelentős fordulat, az elmúlt húsz évben ugyanis a szocialisták a leghívebb támogatóknak számítottak.”

2012. december 1.: “Az MSZP a Dél-Dunántúl programjában már leírta, hogy a világban jelenleg 64 helyen zajló atomerőmű-beruházások tapasztalatai alapján csak abban az esetben vonhatók be intenzíven a hazai kis- és középvállalkozások az előkészítési és kivitelezési munkákba, ha tudatos és tervszerű felkészülés történik. (…) Az MSZP a lehető legkomolyabban gondolja, hogy e beruházás kitörési lehetőség lesz a hazai kis és középvállalkozói körnek, sőt az egész Dél-Dunántúl számára komoly térségfejlesztési programot fog jelenteni.”

Ez a blogbejegyzés ezzel itt véget is ér, többit az olvasóra bízom.