Március 15-én a szabadpiaci, libertárius Cato Institute Hayek auditóriumában mutatja be legújabb, a közép- és kelet-európai átalakulással kapcsolatos, Accidental Occidental c. kötetét Bokros Lajos. A Magyarországot a híres csomagjával megmentő, remélhetőleg pártalapításon is dolgozó neves közgazdász-politikus az intézet honlapja szerint “beszámol az átmenet tanulságairól, valamint a kapitalizmus és a liberális demokrácia jelenlegi vitalitásáról a legkülönbözőbb országokban, köztük a sajátjában”, amihez a magunk részéről csak annyit tennénk hozzá, hogy az viszonylag rövid része lesz az előadásnak, amikor Bokros a hazai kapitalizmus “vitalitásáról” beszél majd (a könyvbemutató és beszélgetés ezen a stream-en követhető majd nyomon).

Bokros beszélgetőtársa Charles Gati professzor és Tom G. Palmer amerikai libertárius aktivista (egyébként blogunk nagy barátja) lesz. Ha ön Washington DC-ben él, és szeretne élőben részt venni az előadáson, kérjük, regisztráljon előtte az intézetnél.

Magyar politikus, brüsszeli munkahelyén (fotó: MTI)

A kötethez nem kisebb személyiség, mint Leszek Balcerowicz volt pénzügyminiszter, a lengyel piacpárti reformok atyja írt előszót. “Bokros Lajos egy kiemelkedő egyetemi közgazdász és a fiskális és piaci reformok rendkívül tapasztalt szakértője, és nem csak hazájában, Magyarországon, hanem tanácsadóként sok más átalakuló országban is. A készségek eme ritka kombinációja tette lehetővé számára, hogy egy nagyon érdekes könyvet írjon, amely hatalmas tudásra és világos elemzésre alapul” – írja egyebek között.

Az Európai Parlament konzervatív reform-frakciójában ülő Bokrosnak 2004-ben jelent meg ÉS-ben publikált írásainak gyűjteménye, a Verseny és szolidaritás, a 2010-es választások elé pedig mesekönyvet írt, amelyben a gazdaság, a pénz és az adók szerepéről próbált meg a gyerekeknek tudást átadni.

Ami a rendszerváltás hazai menetét illeti, Bokros igen plasztikusan nyilatkozott erről tavaly év végén az ATV-nek. “Bokros szerint Magyarországon még ma is nagyon erős a Kádár-rendszer iránti nosztalgia, amely leginkább az egyébként valamennyi jelenlegi pártra is kisebb-nagyobb mértékben jellemző piac- és kapitalizmus-ellenes gondolkodásban nyilvánul meg” – foglalta össze nyilatkozatát a tévé honlapja. “Pedig Bokros szerint korábban Magyarország élen járt az úgynevezett piacelvű szerkezeti reformokban, amelyek Magyarországot igenis közelítették nemcsak Közép- és Kelet-Európához, hanem a nyugati életszínvonalhoz és gazdasági teljesítményhez is. Most viszont azt látjuk, hogy Magyarország leszakad immár a visegrádi országokhoz képest is – mutatott rá a közgazdász, aki szerint ennek egyik legfőbb oka a gazdaságpolitikai szaktudás hiánya mellett annak az alkotmányos demokratikus rendnek a szétverése, amely a fellendülést a ‘mindenható és mindentudó’ állam szerepvállalása helyett a társadalom önszerveződésére, és saját kezdeményezéseire akarta alapozni.” Amivel véletlenül sem vitatkoznánk.