Bayer Zsolt emlékezetes cigányellenes írása nyomán az ehhez a bloghoz igen közel álló Szabad Piac Alapítvány nyílt levélben várt választ az európai konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) főtitkárától, Antonio López-Istúriztól, Angela Merkel német kancellártól és Donald Tusk lengyel miniszterelnöktől: “Milyen határig tűri az Európai Néppárt a náci gyűlöletbeszédet tagszervezetei között? Milyen lépéseket tehet az EPP, ha az egyik nemzeti párt a nyilatkozatok szintjén teljesíti a tagsági követelményeket, de nem teljesíti a politikai gyakorlatban?”

A három prominens politikus (egyelőre) nem válaszolt megkeresésünkre. Levelet kaptunk viszont Deutsch Tamás  EP-képviselőtől, akinek sorait – válaszunkkal együtt – az alábbiakban szó szerint közöljük.

 

Tisztelt Seres László Elnök Úr! Tisztelt Kész Zoltán Igazgató Úr!

Olvastam nyílt levelüket, melyet az Európai Néppárt politikusainak címeztek a Bayer Zsolt által írt,  a  Magyar Hírlapban   január 5-én megjelent cikkel kapcsolatban.  Levelüket méltatlannak és valótlannak tartom.

Írásuk egyrészről sajnálatos módon folytatója annak az infantilis szokásnak, ami leginkább ahhoz  hasonlít, mint amikor egy stréber kisgyerek a tanár bácsihoz rohangál árulkodni, vagy egyenesen az osztályfőnöknél vagy az igazgatónál panaszkodik. Méltatlan egy ilyen komoly kérdéshez ez a hozzáállás.

Másrészt amennyiben Önök fontosnak tartották nyílt   levélben tájékoztatni a fent  említett politikusokat az esetről, hogyan kerülhette el árulkodó figyelmüket, hogy egy fideszes európai parlamenti képviselő is azonnal és a lehető leghatározottabban ítélte el a kifogásolt írást? Hogyan feledkezhettek meg arról, mennyit tett  a cigányság     helyzetének javításáért, a romák felzárkóztatásáért, az  őket érő rasszista megnyilvánulások visszaszorításáért az Európai Parlament egyetlen roma származású képviselője, a fideszes Járóka Lívia az Európai Unió Roma Stratégiájának kidolgozójaként? Hogyan hagyhatták figyelmen kívül a Fidesz kormány miniszterelnökének  az  Európai  Tanács  soros  elnökeként  tett  erőfeszítéseit, az Európai Unió Roma Stratégiájának elfogadásáért?

Rettenetes, ami szilveszter éjszakáján történt azon a szigethalmi szórakozóhelyen, és elfogadhatatlan Bayer Zsolt   cikke. Éppen ezért  üdvözlöm Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes úr kijelentését. Szeretném felhívni a   figyelmüket arra is, hogy az általam az MTK elnökeként már január 4-én kiadott közlemény a következőképpen fogalmaz: “szégyellje magát mindenki, aki egy 17 éves sportoló életveszélyes sebesülése kapcsán nem az együttérzés, hanem a gyalázatos cigányozás hangján szólalt meg”.

A  tényeket meglehetős rugalmassággal kezelő fejtegetésük a magyar  kormánynak “az  ügy” kezdetétől képviselt egyértelmű és határozott álláspontja fényében válik igazán üressé. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes úr a  félreértések elkerülése végett többször is megerősítette azt, hogy az említett írást elfogadhatatlannak tartja: “ha ezek az állítások, amelyek  megjelentek, Bayer Zsolt komolyan gondolja,  akkor  ezek  nagyon  súlyos, demokráciát  sértő  állítások (…) én mélyen elítélem ezeket a mondatokat”. Azt gondolom,  hogy ennél egyértelműbben nem lehet fogalmazni.

A  fentiek  alapján  szeretném  egyértelműen  és  határozottan  visszautasítani  a  néppárti  magyar  delegáció nevében a Fideszt és képviselőtársaimat ért alaptalan vádakat.

Üdvözlettel:

dr. Deutsch Tamás
európai parlamenti képviselő

 

A szerk. megjegyzése: Köszönjük képviselő úr levelét. Felhívnánk azonban a figyelmét arra, hogy Navracsics úr végül lehátrált saját elítélő nyilatkozatáról: napokkal a fenti idézet után megbékélt Bayerrel, aki szerinte a második hírlapos írásában “sok mindent helyre tett”. “Ismerem Bayer Zsoltot, és nem tételezem fel róla, hogy a szombati cikkben leírtakat komolyan gondolta volna” – állította. A Fidesz pedig, amelyik most visszautasítja az “alaptalan vádakat”, egyértelműen kiállt Bayer mellett. Járóka Lívia munkáját amúgy nagyon is tiszteljük, de hogy jön ez ide? Épp az ön kormányának Bayer-párti kiállása hitelteleníti az ő erőfeszítéseit.