Mi lennénk a legutolsók, akik bármi jónak az elrontói. Több hotel, megakaszinó, golfpálya, steakhouse, diszkó, bevásárlóközpont, amerikai-osztrák-spanyol befektetők, az első ütemben 415 millió eurós beruházás, most 1200, később 11 ezer új magyar munkahely? Hajrá és welcome, Eurevegas, gyertek csak a hármas határunkra, a kies Bezenyére, még akkor is, ha nevezett Bezenye (barátságos, túlnyomórészt a hazai horvát kisebbség által lakott városka) egyelőre nem tud a dologról.

Sőt, szerintünk Sukorót is fel kellett volna építeni. Már persze akkor, ha jogtiszta a helyzet, ha árbeszámításilag nem necces a telekcserés történet, és ha a kiemelt státusuvá emelt beruházás nem valamiféle korrupt kormányzati-befektetői viszony megtestesítője.

Egyelőre semmi ilyet nem állíthatunk, csak azt, hogy a jelenleg kormányzó párt, ahhoz képest, hogy Orbán is tárgyalt a befektetőkkel, kezdettől fúrta-faragta az egymilliárd dolláros sukorói projektet, hálás partnereivel, a környezetvédőkkel és az LMP-vel belekapaszkodott a helyi természetvédők aggályaiba, csak hogy tovább kriminalizálhassa az őszödei szemkilövetőt. Akár azon az áron is, hogy végül nem épül meg a King’s City, mindegy, 2500 embernek nem lesz piaci munkahelye, majd jelentkeznek szépen közmunkára, 47 ezerért.

Szerencsére itt van nekünk azonban a Fidesz által preferált, remek elhelyezkedésű kaszinóváros, amelynek építési munkálatai a 2006-os koncesszióba adáshoz képest lassú-víz-kaszinót-mos alapon, idén tavasszal valószínűleg elkezdődhetnek. Mint azt időközben több lap is megírta, a “suttyomban induló” építkezés felpörgetése azért is valószínű most már, mert egyrészt van két új befektető, több mint 60 százalékos az önrész, “ezáltal a fennálló összeg finanszírozása megvalósítható”, másrészt a beruházó tavaly óta folyamatosan napi 1,37 millió forint kötbért fizet az államnak. Minden arra utal tehát, hogy végre itt egy kaszinóváros-projekt, ami megállíthatatlanul sikerre van ítélve – hacsak.

Hacsak nem figyelünk fel arra az apróságra, amely leginkább elsikkadt fél mondatokat ér meg az Eurovegasról szóló gazdasági cikkekben: arra, hogy Budai Gyula és a Kehi bizony vizsgálta a még a szoci időszakban, Veres János idején koncesszióba adott projektet. És elmarasztalta. Majd, kissé rejtélyes módon, átengedte.

“Vizsgálja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a bezenyei Euro Vegas beruházással kapcsolatban az állammal 2006-ban megkötött koncessziós szerződést és az ehhez kapcsolódó ügyleteket” – adta hírül 2010 októberében a Kisalföld. A lap ugyanazon év decemberében megtudta: a Kehi szerint “a bezenyei Euro Vegas beruházóival nem is lehetett volna koncessziós szerződést kötni: a lobbi miatt a költségvetési érdekek sérültek”, különben is, “nem volt valós verseny a 2006-os koncessziós eljárás során, a pályázaton egy ajánlattevő vett részt, mivel a pénzügyminiszter a pályázatokat a későbbi nyertes beruházó kezdeményezésére írta ki.”

És a legszebb: “Az Euro Vegas-beruházás esetében a PM munkatársai már a pályázati kiírás tartalmáról is előzetesen egyeztettek a későbbi nyertessel, azt igényeinek megfelelően alakították. A jelentés szerint ez szintén felveti a büntetőjogi felelősségre vonás indokoltságát”, és természetesen előkerült Gyurcsány Ferenc állítólagos felelőssége is. Jó. Ehhez képest miről olvashatunk már 2011 tavaszán? “Megkezdődött a kivitelezési pályázatok kiírása a bezenyei Eurovegas kaszinó felépítésére. A beruházók rendelkeznek minden engedéllyel, most a megvalósítási szakaszba lép a projekt.”

Hát ez meg hogyan történhetett meg? Hát így: “Az Eurovegas beruházója, a Centrope Holding Limited (…)  Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztostól felmentő levelet kapott, amelynek lényegi tartalma az, hogy a jelenlegi hatalom nem kíván a Sukoróba tervezett komplexuméhoz hasonló jogi ügyekbe, például a koncessziós szerződés újratárgyalásába bonyolódni” (kiemelés tőlünk – a szerk.). Ja, az más. Ha nem kíván bonyolódni, pedig egyébként, ha akarna, simán bonyolódhatna, akkor nincs ügy. Hogy is mondta Rogán, más kontextusban? “Az erő meg lett volna hozzá, de az ésszerűség mást kíván.”

Természetesen nem volt politikusok meghurcolását, szabad vállalkozások bürokratikus ellehetetlenítését hiányoljuk, sőt. Egyszerűen csak azt konstatáljuk, hogy a mélyen vállalkozás- és piacellenes Fideszben vannak jól jövedelmező projektek, amelyeket megfúrnak, ha az érdekük úgy kívánja, és vannak olyanok, amelyeket akkor is nyomatnak, ha az mindennek ellentmond, amit nem is olyan régen hirdettek (még a környezeti aggályok is újra itt vannak: ez a projekt is természetvédelmi terület szélére épül, és itt is él védett állat, a túzok).

Úgyhogy a legkevesebb, amit elmondhatunk, hogy Veres János ide, Gyurcsány oda: ez már a Fidesz Sukorója, nem a szociké.