…a hallgatói önkormányzat állításaival szemben a kabinet jelenlegi felsőoktatási koncepciójának az a lényege, hogy a korábbiakkal szemben mindenkinek elérhetővé teszi a felsőfokú tanulmányok elvégzését, aki átlépi a bekerüléshez szükséges ponthatárt. Korábban, ha valaki nem volt állami ösztöndíjas, ezt csak akkor tehette meg, ha rendelkezett a finanszírozáshoz szükséges anyagi feltételekkel.” (Giró-Szász András)

“Valóban, a tandíjat ellenzem. Azt szeretném, hogy Magyarországon olyan felsőoktatási rendszer működjön, ahol képes legyen minden diák maga állni a tanulási költségét. (…) A cél egy teljesen új felsőoktatási rendszer kialakítása. Egy önmagát finanszírozni képes felsőoktatási rendszerben gondolkodom (…).” – Orbán Viktor, 2012 augusztus.

A Fidesz magát harcos antikommunista pártnak tartja. Azért jött létre, és most, két “elcsalt” választás után is azért dolgozik, hogy a kommunisták végre tényleg eltűnjenek. Mert ugye ők ma is itt vannak velünk. Ott vannak például a szocialisták között. Sőt, igazából a szocialisták mind kommunisták. És onnan, hogy 2010-ben mindenki azt hitte, végük van, most, 2012-ben mindenki kimondja, hogy nélkülük nem lehet kormányt váltani. Na meg ugye a Schiffer is milyen jó családból származik! (Persze a kormánytagok, akik az MSZMP tagjai voltak, az teljesen más ügy.) Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves barátaim, mindannyiunknak be kell látni, hogy ez bizony így nincs rendjén.

És azt is be kell látni, hogy a probléma ennél sokkal mélyebb. Nemcsak egyes kommunista elemekről van itt szó, hanem egy teljes kultúráról, rendszerről, amelyet átmentettek a rendszerváltáskor, és az elmúltnyolcévben a demokrácia álságos köpenyébe burkolva tökélyre fejlesztettek ismét. Ezért kellett új alkotmány, új választási törvény, új médiatörvény és úgy általában új minden, mert a kommunisták mindent intézményt megmérgeztek.

A kommunisták ráadásul vagyont is felhalmoztak, ezért olyan nehéz megszűnniük létezni. Ezt orvoslandó nemzeti burzsoáziát kell kiépíteni, aminek egy fontos pillére az oktatási reform. Önfenntartó, nemzeti értékeinket átadó, világszínvonalú oktatásra van szükség.

Na jó, ezt meg se próbálom folytatni. Ez egy agyrém. Egyébként az indíttatás nem érdekel, ha antikommunisták akarnak lenni, az tök jó, legyenek. Csak pontosan az történik mindeközben, hogy saját maguk valósítják meg azt, ami ellen küzdeni akarnak. Ma Magyarországon Orbán Viktor a legnagyobb komcsi.

Mert ez a felsőoktatási átalakítás – hiába van benne tandíj – a legkevésbé sem piac- és versenypárti, nem öngondoskodást és előrelátást hoz majd, hanem sokak nyomorát, kevesek relatív jólétét, és félelmet a központosított hatalomtól. Az egykori bibós kollégisták elfelejtik, hogy ha most lennének a mi korunkban, egyikük sem tudna saját rendszerükben egyetemre menni. Elfelejtik, hogy az oktatás – összes visszássága ellenére – az egyetlen út a felemelkedéshez. És elfelejtik azt is, hogy ez ennél sokkal többről szól, nemcsak arról, hogy egyeseknek jobb lesz az élete, ha diplomát szereznek (pl. többet keresnek, tovább élnek, jobb egészségügyi ellátáshoz férnek hozzá). Az egész társadalomnak és a gazdaság teljesítőképességének finoman szólva jót tesz, ha a szellemi tőkénk erős.

Számomra az egészben a legkiábrándítóbb az, hogy felsőoktatási reformra valóban nagy szükség van. És tandíjra. Mert magabiztosan hiszek abban: attól lehet jobb színvonalú az oktatás, ha szolgáltatássá alakítjuk. Azaz ha fizetek érte, akkor cserébe már minőséget is követelhetek.

De józan ésszel belátható, hogy ehhez két feltételnek is teljesülnie kell: nem árt, ha a tandíjat az átlag pénztárcához igazítjuk, és kell egy erős ösztöndíjrendszer. Most ehelyett van többmilliós tandíj, többmilliós diákhitel, és amiről annyira kevesen beszélnek, hogy a még folyamatban lévő és hamarosan megvalósításhoz érkező intézményi átalakítások során egymásnak versenyt támasztó tanszékek fognak megszűnni. Előre sajnálom azt a Magyarországot, ahol egy egyetemen lesz ingyenes közgazdász képzés, és egy egyetemen lesz ingyenes jogászképzés.

És ha még mindez nem lenne elég, bár hihetetlen, de a kormány kreténségén is túl tud tenni a HÖOK, a hivatalos érdekképviseleti szervünk. Ma reggel azt posztolták a Facebookra, hogy népszavazást kezdeményeznek egy ingyenes, európai színvonalú oktatásért. Heló, tényleg ugyanabba a bilibe lóg a kezetek, amibe 2008-ban?!

Nagy utat tettünk meg 2010 óta. Akkor mindenki arról beszélt, hogy a Fidesz húsz évig fog kormányozni. Ma pedig már arról beszélünk, hogy ez a kormány 2014-ben leváltható.