Mióta eldőlt, hogy Mitt Romney lesz a Republikánus Párt elnökjelöltje, elindultak a találgatások arra nézve, ki lehet a korábbi massachusetts-i kormányzó legmegfelelőbb alelnökjelöltje. Sorra reppennek fel a különböző nevek, amelyek hol csak spekulációk, hol pedig Romney kampánycsapatának tudatos húzásai, hogy megszondáztassák a szavazókat.

A múlt hét vége óta egy új nevet szellőztettek meg, Condoleezza Rice-ét, aki George W. Bush elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, majd külügyminisztere volt. Rice esetleges választása máris megosztotta a republikánusokat, akik egymás után teszik le a voksukat mellette, vagy indokolják, hogy miért nem lenne szerencsés választás a  Stanford Egyetem professzora.

Tény, hogy Romneynak vajmi kevés tapasztalata van a nemzetbiztonság és külpolitika terén, de elég sokat dolgozott azon az elmúlt hónapokban, hogy megfelelő távolságba kerüljön Bush külpolitikájától. Sőt mi több, sok republikánus nem is emlékszik vissza pozitívan Rice nemzetbiztonsági és külpolitikai teljesítményére. Bár köztudott, hogy soha nem tartozott a Bush környéki “neokon” héják köréhez, sokan őt tartják az elhibázottnak vélt iraki hadjárat egyik felelősének. A demokraták már most azzal hozakodnak elő, hogy Rice választása esetén Irak után most Irán következne.

(Fotó: MTI)

Támadják őt a másik oldalról is, főleg a régi héják, Dick Cheney volt alelnök és Donald Rumsfeld, a Bush-adminisztráció védelmi minisztere. Szerintük sohasem volt olyan gyenge kezekben a Nemzetbiztonsági Tanács, mint Rice idejében. S bár abban az időben az volt Bush egyik jelszava, hogy egységben a végrehajtói ág, a külügy, a CIA és a Pentagon rengetegszer keresztbe tettek egymásnak. Obama kampánycsapatának csak elő kell vennie a két említett politikus emlékiratait, ha muníciót akarnának gyűjteni Rice-szal szemben.

Az elnökjelöltségét nemrég visszavont libertárius politikus, Ron Paul is nyilatkozott Rice lehetséges jelölésével kapcsolatban, s ő sem volt elragadtatva a hír hallatán. Szerinte a Tea Party támogatói nem lelkesednek egy olyan jelöltért, aki a konzervatívok számára túl visszafogott, míg Paul külpolitikai nézetei szerint inkább radikális. Ami tehát a külpolitikát illeti, Rice saját pártjában is inkább a senki földjén pozicionálható.

Ugyancsak Rice ellen szólhat az abortusz-ügyben képviselt mérsékelt álláspontja. Bár nyilván számos bizonytalan szavazót nyerhet vele a Republikánus Párt, hiszen sokan értenek vele egyet a párt szimpatizánsai közül is abban, hogy a nő dönthesse el, mi történjen a magzatával, ugyanakkor sok szavazat el is úszhat ebben az esetben, hisz a konzervatívok és a Tea Party követőinek többsége abortusz-ellenes.

Sőt, Romneynak is magyarázkodnia kéne, hisz ő még az előválasztások alatt ígéretet tett arra, hogy “életpárti” (pro life) alelnökjelöltet választ. Abból a szempontból is meglepő lenne a jelölés, hogy az 1973-as abortusztörvény óta soha nem volt “abortuszpárti” jelöltje a republikánusoknak.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy az idei választás témája nem a külpolitika, hanem a munkahelyteremtés és a stagnáló gazdaság. Márpedig ha ez a választás főként a gazdaságról fog szólni, akkor nem igazán érthető, miért választana olyan jelöltet Romney, akinek ebben a témában nincs tapasztalata.

Condoleezza Rice mellett az szólhat leginkább, hogy a lehetséges jelöltek közül ő a legismertebb. Egy felmérés szerint a republikánus szimpatizánsok sokkal jobban ismerik, mint bárki mást a meglebegtetett jelöltek közül. Messze megelőzte a költségvetési szakembert, Paul Ryant, vagy a “biztonsági” választásnak nevezett ohiói szenátort, Rob Portmant. Bár sokak szerint Portman lenne a legjobb választás, a szavazók 70 %-a még soha nem is hallott róla.

Felmerült a jelöltek listáján a népszerű Tea Party-szenátor, Marco Rubio neve is, őt azonban eddig még hivatalosan nem kereste meg Romney csapata. Sokan úgy vélik, hogy a 39 éves floridai szenátor inkább lenne szerencsés elnökjelölt 4 év múlva, amennyiben az idén veszít a Republikánus Párt.

Az ismertség mellett előny lehet, hogy a jelölt nő, valamint az sem elhanyagolható, hogy afro-amerikai, hisz ezzel sok szavazatot nyerhet Romney a jelenlegi elnöktől. Rice hozhat szavazatokat a spanyol ajkú lakosság köréből is, hiszen sokszor kritizálta Obama bevándorlási politikáját.

S hogy ki lesz a befutó? Romney azt nyilatkozta, a republikánus küldöttgyűlésig mindenképp meghozza a döntést, amit augusztus 27-én tartanak Tampában, de sokkal valószínűbb, hogy már hetekkel a konvenció előtt fény derül e kérdésre.