Alig két napja hívtuk fel a figyelmet arra, hogy szeretett gazdasági miniszterünk a Heti Válaszban egy explicit (igaz, e körökben is vitatott) libertárius társadalomtudós művét ajánlja olvasóinak. Múlt heti cikke után Matolcsy most ráerősít: eheti könyvajánlója is Charles Murray-nek hódol, éspedig legújabb, Coming Apart c. kötetének.

Murray ezúttal is az amerikai szociális ellátórendszer kevéssé hatékony, sőt, szerinte erősen destruktív hatásait vizsgálja a fehér dolgozói (na jó: munkás-)osztály elmúlt fél évszázadában. Saját bevallása szerint azért csak őket, nehogy az a látszat kerekedjen, hogy a kulturális hanyatlás az etnikai kisebbségek rovására írandó. Matolcsy pedig ismét az erősen államkritikus, a jóléti államot megszüntetni akaró, mélyen individualista, munka- és vállalkozásbarát szerzőt rángatja elő, hogy a magyar kormányzat gazdaságpolitikai káoszának valamilyen ideológiai támpontot, hogy ne mondjuk, mankót nyújtson.

 

 

 

(Fotó: MTI)

"Amerika alapértékei (a szorgalom, a jószomszédi közösségek, az optimizmus, az osztályirigység hiánya, a hit, hogy saját kezemben tartom a sorsomat és az, hogy a középosztályhoz tartozom) megrendültek, mert a jóléti állam azt is eltartja, aki képes dolgozni, de nem akar. Európa azonban még nagyobb bajban van, de ez még alig látszik" – írja nagyon helyesen szeretett gazdasági miniszterünk, aki szerint Európa "a szabadság mellé nem felelősséget állít, hanem biztonságot: azoknak is megadja a történelmileg kivételes jólétet, akik önhibájukból nem tartják fenn magukat."

Jó. De mi köze ennek a meglátásnak a Fidesz ámokfutásához?

Nagyra értékeljük Matolcsy György második hete tartó libertárius coming out-ját (és itt hívnánk fel miniszter úr figyelmét arra, hogy van a könyvespolcunkon számos Hayek-, Friedman-, Mises- és Rand-kötet, amelyet szívesen kölcsön adunk, de csak, ha tényleg visszadja, ezt az elmúlt két év után muszáj kikötnünk). Nade.

Hogyan kapcsolódik ez a világlátás a 198 ezer féle új adóhoz, az általa is piedesztálra állított középosztály megnyomorításához, minden egyes SMS megadóztatásához, az ötféle áfához, a biztosítási és útadóhoz (amit eleve haverok intézhetnek majd), a nyugdíjpénztárakban összegyűlt fehér dolgozói és középosztálybeli vagyonok államosításához, meg egyáltalán, polgárok folyamatos etatista vegzálásához és halálra idegesítéséhez?

"Matolcsy arra utal cikkében, hogy a kormány csökkenti az államadósságot, a deficitet, kiveszi a családokat a devizaadósság-csapdából, erősíti a munka ösztönzését, és elismeri a gyerekvállalást. Miért is baj, ha felelősséget állítunk a szabadság mellé? – teszi fel a kérdést, majd cikkét azzal zárja: még jól jöhet a magyar példa." Gyuri, please. Ti csak egy dolgot állítottatok a szabadság mellé: annak radikális tagadását.

Nagyon kérünk, Gyuri, ha mondhatjuk így, hogy rakd vissza szépen a két Murray-kötetet a polcra, és vedd le Keynes-t meg Marxot. Köszönjük.

Update! Charles Murray Amerika szociális kettészakadásáról: