CBA elsőkézből – ígéri a Magyar Narancs címlapja. "Nincs mindenféle hókuszpókusz" – ez a címe az interjúnak, amelyben Baldauf László, a magyar üzletlánc tulajdonosa mondhatja szabadon, amit csak akar, hiszen az interjú készítője szemmel láthatóan nem érdeklődött különösebben interjúalanya közéleti ténykedése iránt (pedig Tamás Gábor remek újságíró, fogalmunk sincs, mi történhetett), így a gyanútlan olvasó igen sok mindenről lemarad.

Mire az olvasó keresztülrágja magát az "Amikor a CBA-vállalkozásba kezdett, mi volt a cél" és "Meddig nőhet a CBA?" típusú kérdésfelvetéseken, már igen lankadtan figyel csak az olyan szoft keménykedésekre, mint pl. "Olyan vádak is elhangzanak, amelyek szerint a CBA a jelenlegi hatalomtól kiemelt támogatást kap", holott már a kérdés is rossz: nyilván nincs szüksége a cégnek külön Lex CBA-ra, a főleg külföldieket érintő multi- és különadókból épp eléggé jól jön ki ahhoz, hogy Baldauf elnök úr lazán visszautasíthassa a rosszindulatú rágalmakat, ráadásul azzal, hogy igenis ők is fizetnek valamennyit.

Ami itten kissé elsikkad, az a CBA elnökének két évvel ezelőtti nyílt kampánytámogatása óriásplakát és vásárlói magazin formájában, amelyről elsőként a Galamus számolt be, az az orgánum, amely – a hvg.hu tényfeltáró újságírójával, Csikász Brigittával együtt – megpróbálja következetesen figyelemmel követni a cég, khm, sajátos pályáját Fidesz-Magyarországon.

Baldauf a Galamusnak csak azt cáfolta, hogy több százmillió forinttal támogatták a Fidesz kampányát, a pontos összeggel enyhén szólva adósak maradtak, holott ez igazán közérdekű adatnak számíthatna. A hvg.hu korábbi összeállításából mindenesetre az derül ki, hogy a multiadók terve eléggé elválaszthatatlan volt a "jobboldali hátterű CBA" nyílt kampánytámogatásától. Ez az ügykomplexum nem ért volna megy kérdést a Magyar Narancsban?

Az sem teljesen világos, miért maradt ki a Narancs-interjúból teljes egészében az a hvg.hu által alaposan dokumentált, idehaza nyilvánvalóan senkit nem érdeklő botrány, hogy a CBA-hoz tartozó cégek, a vezérek teljesen nyilvánvaló tudomásával, 670 millió forintot adományoztak az egykori NBH fedőcégének is tekintett Egymásért Egy-másért Alapítványnak (a Mehmet Karcsikát emlékezetes módon hazánkba visszaimportáló Földesi-Szabó Lászlót a bíróság csempészet és sikkasztás miatt hét évre ítélte).

 

Részlet hvg.hu-s kolléganőnk egyik fontos írásából: "Az egyik ügyvezető a négy évvel ezelőtti tanúmeghallgatásán arról beszélt, hogy az alapítvány visszautalt pénzeket a cégének, egy másik cégvezető pedig garanciát látott abban, hogy az Egy-Másértnak vannak nemzetbiztonsági kapcsolatai. A hvg.hu birtokába került vallomásokból az is kiderül, hogy a CBA-s cégvezetőket zavarták a 2006-os zavargások, az alapítvány pedig támogatta a rendőrséget, így a 'célok találkoztak'." A Narancsnál nem olvassák ezt az online terméket? Amelyből pl. az is kiderül, hogy a CBA egyik vezetőjét a hihetetlen ügyben négy évvel ezelőtt tanúként hallgatták meg a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága Kiemelt Ügyek Osztályán?

Néhány lehetséges interjú-kérdést magam is megfogalmaztam az ügyön töprengve, hadd másoljam ide őket, kicsit szerkesztve, rövidítve: 

– Több lap szerint a CBA nyilvánosan támogatta a Fidesz kampányát, Mihancsik Zsófiának ugyanakkor cáfolták, hogy "többszáz millió" forinttal. Akkor legyen az is nyilvános: pontosan mennyivel, Baldauf úr? És mennyibe került önöknek az elhíresült Ítéletidős óriásplakát-kampány?

– Összefüggésben áll-e a Fidesz-kormány némely, önöknek egyértelműen kedvező gazdasági döntése (az önök szerint "igazságos" különadók, plázastop, Erzsébet-utalványügye) ezzel a kampánytámogatással? 

– Önök összességében 670 millió forinttal támogatták az Egymásért Egy-másért Alapítványt. Az összes magyar civil szervezet közül hogyan találták meg éppen ezt? 

– Hogyan lehet az, Fodor úr, hogy ön szerint az Alapítványnak történő adományozásokról "a CBA központjának nincs tudomása, és nem is érintett bennük", ha egyszer, mint tanult kolléganőm írta, az érintett franchise-cégek "tulajdonosai között az adományozás idején Breier László és Krupp József mellett ott voltak a CBA-csoport fő emberei, Lázár Zoltán és Vilmos, valamint Baldauf László, Tomicsek János, Viszokay Árpád is"?

– Összefüggésben áll-e ez a különös támogatás azzal, hogy a Földesi-Szabóék által "adományként" behozott közel 8,5 tonnányi ázsiai árucikkek a CBA polcain is megjelentek, vagy két teljesen külön ügyről van szó?

– Baldauf úr: miért szerepel a neve a Gój Motorosok támogatói között? 

Hát így. Azóta is várom, mikor interjúzhatok Baldaufékkal.

 

(Fotó: Fazekas István, hvg.hu)