Tételmondat: Hoffmann Rózsa elképzelései a kívánatos felsőoktatásról nem különösebben letisztultak, és ami érthető belőlük, az sem tűnik jónak vagy produktívnak, ennek ellenére az, hogy javíthatatlanul szétrobbant minden eddigit, óriási szolgálat.

Aki lusta tovább olvasni, és csak ennyit visz magával, már az is tudja a lényeget. Én viszont kifejteném, miért is óriási ostobaság nekiállni tüntetni a felsőoktatás “szétverése” ellen. Ehhez röviden vegyük át, mi is a felsőoktatás funkciója: nem az, hogy az alárendeltek pénzén élő nemesség szándékoltan öncélú műveltséget kapjon, hanem az, hogy a hallgató tudományos és szakmai szempontból értékes tudást szerezzen, megszerezze ennek későbbi használatához szükséges képességeket, és végül szert tegyen némi általános műveltségre.

A mai magyar felsőoktatás minderre tökéletesen alkalmatlan. Szakmai, tudományos szempontból korszerű, értékelhető tudást alig néhány tanszék képes adni az országban. 20-30 éve még elfogadható szintű, esetleg az univerzális alapokat jól megismertető hely egy kicsit több van.

A nyomasztó többség azonban semmit nem nyújt. Egyszerűen azért, mert a domináns tudományos elit a Kádár-korszakban elhitte, hogy tőle tényleg félnek, hogy ő tényleg a remek szürkeállomány, és beleragadt ebbe a tévhitbe. Ezért 30-40 éve nem olvassa el, mi történik a világban. Nem megy külföldre, nem dolgozik nálánál jobb, netán vezető intézményekkel, mert minek, ő jobban tudja. Nem publikál, csak az Interpress magazinban. Úgy doktorált, mint a Paja. Életrajzában olyan címeket tüntet fel, amik legfeljebb azt igazolják, hogy előfizetett valami fényes papírra nyomott magazinra.

 

 

 

Aki pedig ezt a gyakorlatot szóvá teszi, netán meg akarja szüntetni, az pártállástól függetlenül ellenség. Persze a 18 éves diák még elhiheti, hogy az egyetem, ahova olyan sok szívás árán bekerült, jó. Hogy az a jövője kulcsa. De nem. Tessék végigkérdezni azokat, akiknek volt szerencséjük és tehetségük valami igazán jó cégnél elhelyezkedni, főleg külföldön, hogy korszerűen és használhatóan oktatják-e az alapismereteket, és korszerű-e az egyetemeken elérhető új, saját kutatásból származó ismeretanyag. Meg fognak lepődni a válaszon.

Ezzel egyébként eljutottunk a következő pontig, a tanultak használható formában való átadásáig. Azt már többen kezdik érezni, hogy az egyetemeken szerzett tudásanyag nem használható. Senkinek sem, sem annak, aki valamilyen tudományos pályára lépne tovább, sem annak, aki használná a megszerzett szakmai ismereteket. Persze ez sem meglepő.

Senki ne gondolja persze, hogy az elméleti alapozás ellen beszélek, sőt. Nem hiszem, hogy lehet úgy valaki sikeres, hogy szinte ne érezné a szakmája alaptörvényeit, anélkül akár, hogy komolyabban bele kellene gondolnia. Nem. És azt sem gondolom, hogy a praktikusan alkalmazható tudást úgy lehetne megszerezni, hogy felrajzoljuk egy grafikonra, milyen mértékben elméleti és milyen mértékben gyakorlati jellegű egy képzés. A praktikus tudás megszerzésére az egyetlen módszer, ha az egyetemisták minél hamarabb kerülnek valódi szakmai környezetbe. Minél színvonalasabb környezetbe, annál jobb. Ha valamibe forrást kellene önteni Magyarországon, az az, hogy minél többen szerezhessenek gyakorlatot világszinten vezető helyeken.

Különben az egyetem egy nagyon hosszadalmas, nagyon drága IQ-teszt lesz. Az IQ-teszt értelme eleve megkérdőjelezhető, de éveken át húzni biztosan felesleges. És pont a tömegessé válás teszi lehetetlenné azt, hogy az egyetem betöltse harmadik funkcióját, az általános műveltség terjesztését. Általános műveltség ugyanis létezik, persze változik, manapság illene, hogy része legyen némi természettudományos alapismeret is. Viszont ha az egyetemi hallgatók létszámát egyik napról a másikra megsokszorozzuk leginkább olyanokkal, akik ezen az IQ-teszten túl mást nem várnak, akkor nyilvánvalóan esélytelenné válik bármiféle műveltség elterjedése, és törvényszerűen Dévényi Tibi bácsi lesz az egyetemi partik sztárvendége.

Épp ezért megint mondom: nem éri meg ezért tüntetni. Hagyni kell Hoffmann Rózsát dolgozni, aztán majd ha leléptek, lehet építeni valami értelmeset. Legalább nem kell a romeltakarítással foglalkozni.

 

(Fotó: MTI)