"Őszintén a kapitalizmusról?" – kérdőjelezi meg csütörtöki címében a Magyar Nemzet azt az elviekben legalábbis létező lehetőséget, hogy az ember őszintén beszéljen a szabadpiaci gazdaság és társadalom viselt ügyeiről. A cikk témája a Davosi Világgazdasági Fórum és annak antikapitalista pandanja, a brazíliai Porto Allegrében tanácskozó Szociális Világfórum, ahol egyfajta ökoszociális gazdálkodást hirdetnek a világ egésze nevében, hiszen ők a 99 %, "szemben a gazdagok 1 százalékával."

"Más-más nézőpontból ugyan, de a kapitalizmus jövője a témája két, tegnap megnyílt konferenciának is" – írja a kormánylap, de ez így nem teljesen igaz: Davosban feltűnő módon, egyben rohamtempóban kezdenek közelíteni Porto Allegre szemléletéhez, moráljához. Ami csak azért bizarr, mert a világon sajnos eddig sem a szó valódi értelmében vett kapitalizmus és mesterséges korlátok nélküli szabadkereskedelem volt a domináns, sokkal inkább a fokozott állami beavatkozás és elvárásrendszer, illetve a kontroll hiánya épp ott, ahol a versenyt kellett volna biztosítani.

A davosiak körébe is leszivárgott mindenesetre az a szélbalosok, Occupy-osok és Soros György által gerjesztett bűntudat, mely szerint nem az állami piactorzító mechanizmusok és direktívák, hanem ők, azaz a bank- és pénzvilág felel kizárólagosan az elmúlt évek válságáért.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az antikapitalisták vendége, a FAO brazíliai igazgatója például azzal a fantasztikus ötlettel állt elő, hogy a most kidolgozott modelljük lehetővé tenné "a termőföldek külföldi óriáscégek kezébe kerülésének elkerülését", ami nyilván megoldást kínál a világ élelmezési helyzetére, hiszen megszűnik az éhhalál, ha a föld hazai kistulajdonban vagy szövetkezeti kézben van, míg a multi csak nettó hullákat termel.

Az ellenfórum résztvevői "egybehangzóan követelték, hogy legyen vége a háborúknak, és teremtsenek egy új gazdasági rendszert a kapitalizmus 'kudarcának' túlhaladására." (Köszönjük az MTI-nek, hogy idézőjelbe tette a kudarc szót, mert ez így pontos, természetesen nem rendszerválságról, nem a "kapzsiságról", "a magukra hagyott piacokról", a "szabadpiaci dogmák" túltengéséről beszélhetünk.)

Természetesen? Nem, ebben a davosiak sem hisznek. Kialakulófélben az öngyűlölő kapitalizmus, amely utálja magát sikereiért, a legutóbbi válsággal kapcsolatban nem meri megpendíteni sem a kormányzatok szerepét, sem a válság valódi okait, ehelyett azt hiszik, ha ideológiai, szemléletbeli engedményeket tesznek a kapitalizmus "kritikusainak", "megszelíditőinek", "vadhajtás-lenyesegetőinek", akkor attól jobb fejeknek tűnnek. Biztos vagyok benne, hogy Davosban is felszolgálnak "Fair Trade" kávét.

A davosi hivatalos téma "A nagy átalakulás: új modellek kialakítása", ami ugye az antiglobalistáknál is elmenne címnek.  Klaus Schwab konferencia-alapító és vezérigazgató szerint "a kapitalizmus – jelenlegi formájában – nem illik a minket körülvevő világhoz. Nem értettük meg a 2009. évi pénzpiaci válság tanulságait. Sürgősen szükség van egy világgazdasági átalakulásra, aminek a társadalmi felelősségérzet világgazdasági szintű ismételt elismerésével kell kezdődnie."

Az átalakulás, de főleg a "társadalmi felelősségérzet" kód- és hívószavak, a közelgő ökoszociális piacgazdaság felé való elmozdulás biztos előjelei – holott (figyelem, megbotránkoztató kitétel következik!) a tőkének nem kell, hogy "szociális felelősségérzete" legyen. Jó, ha adományoz nemes célokra, de ez nem valamiféle elvárható, pláne nem államilag kikényszeríthető magatartás. Ha a tőke mindenütt tényleg csak a profitszerzést tartaná szem előtt fő célként (ez az egyetlen morális kötelessége), már nem így nézne ki a vállalkozások, a nemzetgazdaságok jó része.

Változásra egyébként valóban szüksége van a jelenlegi rendszernek, hiszen az öko- baloldal (vagy éppen, mint hazánkban, a nacionalista "jobboldal") nyomása olyan erős, hogy számos területen kikényszerítheti a cégek (bankok, multik, üzletláncok stb.) működésének állami befolyásolását. David Cameron épp Davosban kelt ki a "spekulációt" visszaszorítani akaró, úgynevezett európai tranzakciós adó ellen, joggal: Svédországban például volt már ilyen a 80-as években, meg is lett a következménye, ki is vezették aztán. (A vicc az, hogy még az Európai Bizottság elemzése is elismeri: "egy ilyen különadó bevezetése közel félmillió munkahelybe kerülne Európának.")

A legjobbkor jött a Forbes bloggerének, Jim Powell-nek a posztja, amely szerényen emlékezteti a világot arra, mennyi mindent köszönhet az egyéni és gazdasági szabadság rendszerének, a kapitalizmusnak: a szívességek, hatalmi kedvezmények nélküli vállalkozói szabadságnak, kreativitásnak, a kereskedelemnek, és útjai mentén kinövő városoknak, civilizációknak, az ipari forradalomnak. Szabadpiaci kapitalizmus nélkül nincs szociális felemelkedés, nincs magántulajdon szentsége, nincsenek emberi jogok sem.

Persze, lehet más a kapitalizmus, a kérdés inkébb az, legyen-e más. Egyébként legyen, mert amit ma annak neveznek, az sokszor nem is emlékeztet rá, sokkal inkább korrupt, autoriter államkapitalizmusra, másutt harmadikutas (öko)szocialista emberkísérletre. A mai kapitalizmus nem illik a minket körülvevő, valaha kapitalizmus által formált világhoz? Lehet. Első lépésként elég lenne kicsit magára hagyni. Higgyék el, feltalálná magát.