A Kapitalizmus blog már foglalkozott pro és kontra az egykulcsos adóval, és bár a témára ennél mélyebben szeretnénk majd visszatérni, most nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a gazdaságpolitikai totális csőd miatt könnyen előjöhet (elő is jött már, épp attól, akitől nem vártuk) a flat tax kvázi bűnbakká tétele, ergo napirendről történő levétele. Kár lenne.

Mint már próbáltuk hangsúlyozni, az Orbán-Matolcsy bohócduó által számos pálfordulás után bevezetett, ill. bevezetni tervezett "egykulcsos" adó ebben a formájában (csak szja-ra vonatkoztatva, nyugdíj-ellopásra bazírozva, új adókkal, számos adó- és járulékemeléssel kiegészítve) egyáltalán nem az, amit mondjuk Steve Forbes vagy a libertárius CATO Intézet megálmodott.

Ez utóbbiak ugyanis nem egyszerűen a gazdasági fellendülést, a vállalkozói, befektetői kedv növelését várták el (mint azt számos ká-európai példa mutatja: teljes joggal) a flat tax-től, de egy szabad társadalom szempontjából is nézték a dolgot, nagyobb bürokráciamentességet, az állami feladatok csökkenését, az adóapparátus felének elküldését és – igen! – a "söralátétnyi", mindenki által átlátható és kitölthető, a kivételezettségeket és ilyen-olyan mentességeket megszüntető adóbevallást lehetővé téve. Aki tehát kevesebb közpénzből finanszírozott közfeladatokban, valóban igazságosabb közteherviselésben gondolkodik, támogatnia kéne a valóban egykulcsos, minden adónemre kiterjedő adórendszert.

Fotó: Túry Gergely (hvg.hu)

 

 

 

 

 

Mivel azonban Orbánék rosszkor, rosszul és amúgy is számos hazugsággal körítve vezették azt be, könnyen lehet, hogy Matolcsy (vagy az utódja) úgymond beadja a derekát, elismeri a már amúgy is létező valóságot, és feladja az egykulcsos, de kétkulacsos retorikát. Ez lenne a lehető legrosszabb válasz mindarra a problémára, ami az új IMF-kényszert és a bóvliba esést is előidézte. A flat tax óriási esély lenne a nemzetközi elemzők és hazai közgazdászok által is sürgetett reformokra, amelyeket az eddigi poltikai "elitek" a már ismert gyávaságuk okán féltek meglépni.

Valószínűleg nem véletlenül látta szükségét Heim Péter közgazdász annak, hogy a Republikon intézet minapi konferenciáján hangsúlyosan szóljon a flat tax megtartásának szükségességéről. "Az egykulcsos adó költségvetési lyukat eredményező hatását a kiadási oldalon kell kompenzálni, ugyanakkor nem 'fűnyíró-elven', hanem valódi, strukturális intézkedésekkel" – jelentette ki, a szánkból kivéve a szót.

Bokros Lajos azonban most azzal állt elő, hogy "új költségvetést kell készíteni, be kell vezetni a háromkulcsos (10-20-30 százalékos) szja-t 'úgy, hogy a legszegényebbek adójóváírás nélkül se járjanak rosszabbul'. Kétkulcsos áfát vezetne be, megszüntetné a különadókat és az szja-ban a gyerekkedvezményt, de megteremtené az ingatlanadót, egészségügyi és ésszerű nyugdíjreformot javasol." Ez utóbbi két ügyben tudjuk követni Bokrost, de könyörgünk: mit oldana meg a háromkulcsos adórendszer, még ha ilyen nem drámai formában is? És akkor még ingatlanadót is? Fizessünk az államnak újra az egyszer már leadózott magántulajdonunk után?

"A Moody’s nem említette a magyarországi politikai helyzetet, de szerintünk a kormány kiszámíthatatlan magatartása komoly kockázatot jelent az ország hitelminősítésére nézve, és a kormány unortodox, káros gazdaságpolitikai intézkedései elijesztik a nemzetközi befektetőket" – nyilatkozta Lars Christensen, a Danske Bank vezető elemzője. Csatlakozunk az előttünk szólóhoz.

Bár az IMF nyilván nem fog flat tax-et követelni, de reformokat nagyon is, mi az hogy. Egészségügyben, nyugdíjrendszerben, szociális ellátásokban. Egy egyszerűsített, számos haszontalan közfeladatot szükségszerűen finanszírozni képtelen, ergo leépítő adórendszerrel a sokat idézett, de húsz éve elszaboltált strukturális reformok is megvalósíthatóak lennének. 

Gazdasági fordulatot akar a Fidesz? Hajrá, Magyarország! Csökkentsünk közkiadásokat! Privatizáljuk a nyugdíjrendszerünket a chilei modell alapján! Tegyük fizetőssé a felsőoktatást és az egészségügyet (a legszegényebbek számára persze nem). Privatizáljuk az állami monstrumokat (MÁV, Volán), és adjuk vissza a Rábát jogos tulajdonosának! Azonnal hagyjunk fel a devizahitelesek többségén abszolúte nem segítő végtörlesztéses elképzeléssel! Építsük le a kultúra és a közmédia adófizetői pénzekből való fenntartását (már ebben a formájában). És hasonlók.

Erős a gyanúnk persze, hogy a Fidesz és piacellenes buborékkormánya számára a "gazdasági fordulat" is csak egy újabb kommunikációs buborék: az IMF-el történő kapcsolatfelvétel legkésőbb akkor ér majd véget, amikor a reformok követelése előjön. Már csak párat kell aludnunk, és lényegében végünk van.