Amiről néhány napja csak spekuláltunk, mára el is dőlt: nem lesz többé egyszerűsített vállalkozói adó (eva), éspedig azért, mert saját frakcióját is lenyomva személyesen a miniszterelnök irtotta ki ezt a "rendszeridegen" adónemet. Lesznek még az evás vállalkozók kivételezett, haszonleső, kiskapuzó offshore lovagok, nemzetidegenek.

És lesz nagy csodálkozás, ha rájönnek, hogy nem az eva, hanem annak megszüntetése kergeti bele kényszer- és valódi vállalkozók tízezreit a szürkegazdaságba, az álságos pszeudo-számlák gyűjtésébe , de ez mindegy is, nyilván olyan jól áll mostan a büdzsénk, hogy lemondhatnak úgy 180 milliárdról.

Szerencsére több véleményformáló is megírta a napokban, hogy ha valami, akkor a magyar adórendszer nem evás része a rendszeridegen átláthatóság és adózási hajlandóság szempontjából, ezért a feladat értelemszerűen az, hogy a "többségi" adórendszert változtassuk evássá. És ha az ország aktuális állapota – vagy a gazdasági miniszter kezelőorvosa, gyógyszerésze – másképp nem rendeli, akkor akár alacsonyabb, a kormány által beígért 16 százalékos szinten is.

A fülkeforradalmár kormány, mint talán emlékszünk, a kezdet kezdetén nem is az egykulcsos adó kifejezést használta, hanem körülírta, mit akar: a "bürokrácia elleni átfogó támadás" jegyében egy egyszerűsített adót, amelynek bevallása olyan áttekinthető, hogy csak na.

"Egyértelműen beszéltünk a kampányban arról, hogy az adórendszer megfojtja az ország gazdaságát. Adóforradalomról beszélnék, ha nem mondtam volna már tegnap. Söralátét nagyságú lesz az adóbevallás" – jelentette ki a Nagy Kormányos másfél éve. 2008-hoz képest tehát kifejezetten radikalizálódtak, akkor még azt mondta: "A Fidesz olyan egyszerű adózást szeretne bevezetni, hogy az adóbevallás elférjen egy A4-es papíron." Sokan már ezzel is kiegyeznének, hagyjuk a söralátétet.

Aztán észrevették, hogy válság van, görög és olasz típusú helyzet van, a magánnyugdíjak ellopott vagyona nem elég, a maradék pénzből a Rábára meg kerényista szocreál művészetekre kell áldozni, úgyhogy ha a hiányt tartani akarják – mellettük szól, hogy tartani akarják -, akkor nincs mese, lépni kell. Csak éppen az nem mindegy, mi miatt lépnek mit.

Mert ugye lehetne úgy is hozzállni, hogy egy átgondolt terv alapján, 1-2 éven belül állunk át a valóban egykulcsos világra, de úgy, hogy nemcsak az szjá-t értjük alatta, hanem kivétel nélkül mindegyik adónemet. És akkor ehhez is igazítjuk a kiadási oldalt, ami nem klasszikus állami feladat, azt szépen leadjuk, köszönjük a figyelmet. (Egy ilyen rendszerben valóban felesleges az eva.) Ehelyett áfát emelünk, ötven új adófajtát vezetünk be, emeljük az egészségbiztosítási járulékot, a cégautóadót, bevezetjük a baleseti adót, kb. mint a lenini párt, amely az állam elhalása felé vezető úton előbb jól megerősítette és leválthatatlanná tette az állam apparátusát.

A szabadság barátai azonban jól teszik, ha a nehéz pillanatban odaállnak a kormány mellé, és arra emlékeztetik, amit ígért, az ugyanis nagyon is helyénvaló. Az egykulcsos adó – természetesen nem az ilyen inkompetens formában történő – bevezetése elsősorban morális alapon fontos: igazságos, arányos és egyszerű, ezenkívül sok vállalkozót éppenhogy a szürkegazdaságból hoz be a legális adózás világába.

Az egykulcsos adó nem azért fontos, mert az "a jobboldali kurzus alapja" (Orbán Viktor szíves közlése), hanem mert ebben az "elkúrt országban" ( Gyurcsány Ferenc szíves közlése) túl kevesen fizetnek túl sok adót, az adóelkerülés nemzeti sport, és minden olyan adószisztéma, ami bonyolult, pontosan meghatározott mutyikra, az állam és a magánszféra korrupciós összefonódására jó csupán. A flat tax választ adhat a hiányzó vállalkozói szellemre is, hiszen a kiváltságok megszüntetésével, a "gazdagok" teljesen igazságtalan túladóztatásának a végével végre valóban megérné invesztálni, új munkahelyeket teremteni. És profitálni. Végül is ez a cél, nem?